“Și copiii cu autism merg la școală”

Proiectul „Și copiii cu autism merg la școală” își propune să îmbunătățească accesul la educație a 150 de copii cu autism din 6 orașe din România. Copiii cu autism învață mult mai greu decât ceilalți, care au o dezvoltare tipică, iar intervenția, deci educația lor, trebuie să fie susținută și specializată. Totodată, integrarea lor este de cele mai multe ori îngreunată de mentalitatea celor din jur. Proiectul iniţiat şi coordonat de Adina Raicu, angajat Orange România a fost selectat prin concurs în cadrul programului de finanţare: „Fonduri pentru proiecte coordonate de angajaţii Orange România oferite de Fundaţia Orange”.
Proiectul „Și copiii cu autism merg la școală”  debutează cu  Școala Altfel, 1- 5 aprilie, program  in care școlile, grădinițele și instituții educaționale încearcă să-și implice elevii în diverse activități creative. Cu această ocazie, copiii din Centrul Învingem Autismul îi vor primi în vizită pe colegii lor de la grădinițele și școlile unde sunt integrați și astfel vor avea ocazia să se joace și să creeze artistic împreună.

Beneficiarii asociaţiei vor participa la activităţi individuale și de grup pentru pregătirea pentru şcoală pentru dezvoltarea abilităţilor lor conform cu obiectivele curriculei educaţionale – pentru gradiniță și școală, în funcție de vârsta beneficiarilor (completarea de fişe de lucru, pregătirea temelor – în cazul copiilor deja integraţi la şcoală etc), dar și pentru dezvoltarea abilităţilor de a răspunde sarcinilor în grup şi de socializare cu colegii lor cu o dezvoltare tipică.
De asemenea, aceştia vor participarea la activități în grădinițe și școli însoțiți de terapeuţi specializaţi care îi vor sprijini pentru a se integra cât mai bine și a face față cerințelor educaționale ale învățământului normal.

O componentă importantă a proiectului va fi constituită şi din organizarea de cursuri de formare a 150 de cadre didactice în Bucureşti şi alte cinci oraşe din ţară cu privire la metodele de predare şi integrare şcolară a elevilor cu autism.

 
Cursurile se vor derula după următorul calendar:

 

·         10-12 aprilie, Brașov, partener: Asociația Copiii de Cristal

·         15-17 mai, Craiova, partener: ANCAAR Craiova

·         20-22 mai, Arad, partener: Asociația Înțelege Autismul

·         29-31 mai, Baia Mare, partener: Asociația Autism Baia Mare

·         5-7 iunie, Cluj, partener: Asociația Autism Transilvania

·         11-13 septembrie, București


Totodată, în cadrul proiectului vor fi realizate și implementate două materiale foarte utile și inedite în contextul românesc, pentru educația specială a copiilor cu autism: tipărirea versiunii în română a ghidului pentru cadre didactice, realizat de Autism Speaks (traducerea este realizată de partnerul nostru Fundația Romanian Angel Appeal) și realizarea  materialelor video educaționale “Învață copiii cu autism regulile sociale”, foarte utile pentru copii cu autism, familii și specialiști.

 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod