Maratonul Internaţional al Copiilor, o mobilizare fără precedent pentru dreptul la viaţă al copiilor din România

În România, la fiecare 5 ore moare un copil cu vârsta până la un an din cauze care pot fi prevenite. 1.812 de copii au murit în 2012, în primul an de viaţă, cauzele primare fiind sărăcia și accesul limitat la asistență medicală.
Astăzi, Save the Children International organizează Maratonul Internațional al Copiilor, un eveniment de amploare la care 50.000 de copii din peste 70 de ţări aleargă pentru dreptul la viață al copiilor, pentru a atrage atenţia liderilor lumii că e nevoie de acțiuni urgente în lupta împotriva deceselor care se înregistrează în rândul copiilor din cauze care pot fi prevenite. La fiecare 5 secunde un copil moare în lume din cauza sărăciei. Tot la nivel global 18.000 de copii mor zilnic înainte să împlinească vârsta de 5 ani din cauze care pot fi prevenite.
 
216 copii români participanţi la acest Maraton Internaţional, proveniţi de la Cluburile Sportive din cele șase sectoare din București împreună cu Clubul Sportiv Dinamo, doresc să atragă atenţia autorităţilor din România prin acest manifest sportiv unic în lume, asupra faptului că toți copiii săraci nu vor fi excluși și că vor avea parte de un tratament egal cu al tuturor celorlalți copii și li se va asigura un trai decent și șanse egale pentru dezvoltare și supraviețuire.
Acțiuni similare vor fi organizate de filialele Salvați Copiii în Reșița unde participă 180 copii și la Suceava 72 de copii.
 
Tot astăzi a fost lansată petiția online pe care copiii și adulții din întreaga lume sunt invitați să o semneze și să propună acțiuni urgente pentru a salva viețile copiilor aflați în dificultate (detalii despre petiție la http://www.salvaticopiii.ro/?id2=0001000100080003 ). Și în România copiii participanți la maraton vor semna o petiție care va fi înmânată Ministrului Sănătății Eugen Nicolăescu.  

Primii 195 de metri ai Maratonului Internaţional al Copiilor vor fi alergaţi de: Andi Moisescu, Amalia Nastase, Miodrag Belodedici, Anca Bucur, Gabi Solomon, Diana Oprea, Monica Roșu și Costin Deșliu personalităţi cărora le mulţumim pentru susţinerea cauzei programului ‚Fiecare copil contează’.
 
La nivel naţional, peste 40% dintre decesele copiilor mai mici de 5 ani sunt datorate unor cauze care pot fi prevenite, cum ar fi: greutatea mică la naștere cauzată de malnutriția sau sănătatea deficitară a mamei, de sărăcie extremă (lipsa veniturilor, igiena precară și condițiile de locuit neadecvate) sau de domicilierea în zone rurale (la distanță mare de spital).
În plus, România este statul membru al UE cu cea mai mare rată a mortalității în rândul copiilor cu vârsta sub un an  - 9 decese la 1000 de născuți vii (aproape dublul mediei la nivelul EU).
 
Maratonul este o probă sportivă de alergare pe distanța oficială de 42,195 km. Cei 216 copii participanți la evenimentul din România fac parte din 6 echipe a câte 36 de copii care se vor întrece, alergând alternativ 200 de metri, acoperind în final distanța Maratonului. Copiii din România aleargă concomitent cu echipe formate din copii din alte 70 de țări din lume. Maratonul este o probă numită după legenda soldatului grec Phidippides, un mesager care a adus la Atena vestea victoriei din Bătălia de la Maraton.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod