Fidel Castro

Fidel Castro a murit

Fostul lider cubanez Fidel Castro a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani, anunţă BBC, citând televiziunea de stat cubaneză.

Televiziunea cubaneză nu a oferit deocamdată alte detalii legate de moartea lui Castro.

Fidel Castro a condus Cuba pentru aproape jumătate de secol înainte de a preda puterea fratelui său, Raul, în 2008. Susţinătorii săi l-au considerat ca fiind omul care a redat Cuba poporului, dar adversarii săi l-au acuzat de reprimarea brutală a opoziţiei.

Politician revoluţionar marxist-leninist, Fidel Castro a condus Cuba ca prim-ministru în perioada 1959-1976, iar apoi ca preşedinte, din 1976 până în 2008. În 2008, i-a predat puterea fratelui său, Raul Castro.

Deşi retras din viaţa publică, Fidel Castro a rămas o sursă de inspiraţie pentru nucleul dur al Administraţiei socialiste de la Havana, notează Mediafax.

Fidel Alejandro Castro Ruz, născut pe 13 august 1926, în oraşul cubanez Birán, a preluat puterea în Cuba în anul 1959, menţinându-se în fruntea Administraţiei de la Havana timp de 49 de ani, profitând de charisma sa pentru a impune un regim socialist considerat autoritarist. Castro a fost unul dintre personajele-cheie ale Războiului Rece, remarcând-se prin antagonismul puternic faţă de Statele Unite, prin colaborarea cu Rusia şi prin influenţarea mişcărilor politice marxiste din America Latină şi din Africa.

Transformând Cuba dintr-un spaţiu al americanilor bogaţi într-un simbol de rezistenţă faţă de Washington, Fidel Castro a rezistat la putere pe durata mandatelor a nouă preşedinţi americani.

Fidel Castro a reuşit să blocheze complotul CIA numit "Golful Porcilor" în anul 1961.
Alianţa lui cu Moscova a provocat Criza Rachetelor în anul 1962, o perioadă de 13 zile de tensiuni intense cu Statele Unite care a fost pe punctul de a declanşa un război nuclear.

Din cauza deteriorării stării de sănătate, Fidel Castro i-a cedat puterea fratelui său, Raul Castro, în mod provizoriu în 2006, apoi definitiv în 2008. Raul Castro a introdus o serie de reforme specifice economiei de piaţă şi a acceptat normalizarea relaţiilor cu Statele Unite, după zeci de ani de ostilităţi.

În luna aprilie, Castro a susţinut un discurs în ultima zi a Congresului Partidului Comunist.

El a spus că ideile comuniste încă sunt valabile şi că poporul cubanez va fi victorios. "În curând voi împlini 90 de ani. Nu mi-ar fi trecut niciodată prin minte această idee. Nu am făcut niciun efort pentru asta, este ironia sorţii. În curând, voi fi ca toţi ceilalţi", a adăugat Castro.

Autorităţile cubaneze susţin că Fidel Castro a reuşit să supravieţuiască după 600 de tentative de asasinare, dar cifra este imposibil de confirmat, notează Mediafax.


Foto: Hepta

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
26 Noiembrie 2016
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod