Papaiani, filmul Pacala

Drama lui Sebastian Papaiani. De ce e atât de îndrăgit de publicul român?


Sebastian Papaiani, actor, Geo Saizescu, regizor
Geo Saizescu, decedat în 2013, regizorul care l-a distribuit pe Sebastian Papaiani (dreapta) în multe filme

Astă seară dansăm în familie


Sebastian Papaiani este un actor român de etnie grecească. Copilaria şi-a petrecut-o, după cum declară actorul, <într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de ţigani, dar ţigani cu care puteai să fii prieten...>. Tatăl său Alecu Papaiani era grec de origine = Papayannis, fiind proprietarul unei curţi, undeva în marginimea Piteştiului în care erau apartamente de două cămăruţe, închiriate de coşari, geambaşi, lustragii etc.
Alături de prietenii lui era fascinat de circul ce venea în cartier şi de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne şi Johnny Weissmuller erau preferaţii lui.
La 17 ani se angajează contabil la un oficiu farmaceutic, joacă teatru de amatori, îndrumat de fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care îl determină să treacă peste multe obstacole şi să devină actor.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1960, iar în 1963 debutează în comedia regizorului Geo Zaizescu, "Un surâs în plina vară", unde alături de tânăra și frumoasa actrita Florina Luican, se face remarcat atât de critici, cât şi de public.
Filmează an de an, atât în drame, cât şi în comedii, şi rămâne pentru totdeauna de neegalat în memoria cinefililor în rolurile Plutonier Căpşună din "B.D", Alecu din "Astă seară dansăm în familie", "Păcală", Pompei din "Toamna bobocilor" şi, mai ales, Ieremia din "Toate pânzele sus”, se arată într-o biografie publicată de Cinemagia.
Sebastian Papaiani se recuperează pe patul de spital, iar publicul din România îşi doreşte să-l revadă cât mai repede pe scenă sau pe micile ecrane.
30 Mai 2016
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Georgeta pe 30 Mai 2016, 08:41
    Păcat, mare păcat

    Dar, când este "Vizita BĂTRÂNEI DOAMNE" o hotăreşte Destinul. S-a bucurat de o viaţă lungă, frumoasă şi mai ales de simpatia publicului. Poate că mai are totuşi zile, poate că firul vieţii s-a sfârşit aici, nimeni nu poate ştii... Medicii nu sunt Dumnezeu, ci doar oameni care încearcă să-şi facă meseria. În rest... Marele Păpuşar - DESTINUL e cel care decide, Îi doresc să revină printre noi, aşa cum îl ştim. Sănătate, Păcală... poate păcăleşti de data asta şi Destinul

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod