Bucovina culinară - patria mănăstirilor şi a smântânii

Pe lângă patrimoniul cultural, Bucovina dispune de tradiţii culinare diversificate, datorită influenţelor multiple: poloneze, ruseşti, turceşti, germane şi austriece - de la care vine numele de BUCOVINA (Bukow Land – Ţara Fagilor). Deşi toate aceste popoare şi-au lăsat amprenta în obiceiurile culinare ale zonei, Bucovina are o trăsătură caracteristică specială: este “patria smântânii”.
În Bucovina, totul se mănâncă folosind smântâna, ingredientul care se regăseşte în aproape toate produsele culinare bucovinene. “Borşurile şi tocăturile bucovinene” sunt preparate cu smântână: Borşul polonez cu cartofi şi sfeclă roşie, “Cuiburile de cinci” (cinci sarmale, fiecare cu umplutura ei – de pui, de porc, de vită şi de viţel cu oaie – învelite toate într-o frunză de potbal), tocineii (chifteluţe din “barabule” bucovinene – cartofi bucovineni), păstrăvul pregătit cu smântână etc.
Alte ingrediente care caracterizează din punct de vedere culinar Bucovina sunt hribii şi păstrăvul.

Patrie a mănăstirilor, Bucovina are mâncaruri mănăstireşti şi de post specifice: cârnatul de legume de la Putna, sărmăluţele cu urdă de la Suceviţa, placinta cu ciuperci de la Dragomirna.

Alte specialităţi culinare pe care turistul le poate gasi şi savura doar în Bucovina sunt:

-       Hârzobii de păstrăv afumat sau păstrăvi la cobză,

-       Răciturile de porc sau de peşte,

-       Knedeli din cartofi,

-       Cartofii cu chimen,

-       Învârtita cu mac ori cozonacul bucovinean.

Alături de “Învârtita cu mac” (prajitură austriacă), bucovinenii mai au o prajitură specifică, pe care au învăţat-o de la soldaţii lui Napoleon care s-au oprit în zonă în timpul retragerii, după înfrângerea din Rusia: “Turta lui Napoleon” sau “Cremşnitul”, cum i se zice astazi.
Proiectul “Descoperă traditiile culinare romanesti” este derulat de Russenart Comunications in perioada februarie – noiembrie 2013 şi este sprijinit de 47 de parteneri media.

 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod