ANBR contestă studiul care susţine că băuturile carbogazoase provoacă anual 184.000 de decese în lume

Potrivit unui studiu publicat în revista americană Circulation şi citat de AFP, băuturile carbogazoase și altele din categoria celor dulci provoacă anual circa 184.000 de decese la nivel mondial. Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR) consideră însă că rezultatele acestei cercetări sunt neconcludente.

Studiul publicat în revista Circulation, din Statele Unite ale Americii, nu stabilește o relație de cauzalitate între consumul de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr și bolile cronice, susține ANBR. Concluziile studiului arată că subiecții acestuia au decedat de boli cronice, precum diabetul, bolile cardiovasculare sau cancer.

Potrivit asociației amintite, cercetătorii nu oferă nicio dovadă luând în calcul consumul de băuturi răcoritoare la nivel global și concluzionează că aceste băuturi reprezintă o cauză a deceselor, chiar dacă autorii înșiși recunosc că subiecții sufereau de boli cronice.

Toate alimentele și băuturile pot fi consumate cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate și a unui stil de viață activ.

Studiul citat de France Presse reprezintă prima cercetare globală detaliată asupra impactului consumului acestor băuturi având ca rezultat "decesul" și "invaliditatea" determinate de diabet, boli cardiovasculare și cancer. Astfel, cercetătorii au stabilit că 133.000 de decese legate de consumul acestor băuturi s-au produs ca rezultat al diabetului, 45.000 ca rezultat al bolilor cardiovasculare și 6.450 al cancerului.

"Multe țări au un număr mare de decese care rezultă dintr-un singur factor alimentar cunoscut, și anume sucurile și alte băuturi din fructe sau dulci cum ar fi "ice tea", reducerea drastică a consumului sau eliminarea lor trebuind să fie o prioritate la nivel global", a explicat dr.
Dariush Mozaffarian, decan al Facultății de Științe ale Nutriției de la Universitatea Tufts din Boston (Massachusetts) și principalul autor al studiului.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod