Clare Hollingworth

A murit jurnalista care a anunţat începerea celui de-al Doilea Război Mondial

Clare Hollingworth, prima jurnalistă care a anunţat declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial, a murit în Hong Kong, la vârsta de 105 ani.
În august 1939, Clare Hollingworth a fost prima persoană din lume care anunţa că 1000 de tancuri ale Germaniei au invadat Polonia. Pentru ea era a treia zi de lucru la publicaţia The Telegraph atunci când cel de-al Doilea Război Mondial a fost declanşat.

Hollingworth era reporter începător pentru Daily Telegraph atunci când a anunţat "ştirea senzaţională a secolului". Clare a fost jurnalistul care a reperat trupele germane care se grupaseră la graniţa poloneză, în timp ce călătorea din Polonia în Germania, în 1939, informează BBC, citat de Mediafax.

Totodată, Claire Hollingworth a fost corespondent şi în războiul din Vietnam, în Algeria şi Orientul Mijlociu.

O altă ştire în exclusivitate, despre spionul britanic Kim Philby, a fost descoperită tot de Hollingworth pentru cotidianul The Guardian, în 1963.
Convinsă că Philby se află în aceeşi linie de spionaj care îi includea pe Guy Burgess şi Donald Maclean, a scris că acesta a fugit în Rusia. Însă The Guardian a amânat publicarea relatării jurnalistice a lui Clare Hollingworth timp de trei luni.

Înainte de a deveni reporter, Hollingworth a ajutat în operaţiunea de salvarea a mii de oameni de forţele mobilizate de Hitler prin eliberarea unor vize britanice.

De-a lungul vieţii, a fost membru de seamă în Clubul Corespondenţilor Străini (FCC), din Hong Kong, unde şi-a sărbătorit aniversarea de 105 ani, în octombrie anul trecut.

Tara Joseph, preşedinte al FCC, a declarat despre Hollingworth: "A fost o sursă de inspiraţie extraordinară şi un membru al clubului nostru de nepreţuit".

Hollingworth, care a fost căsătorită de două ori, şi-a petrecut ultimele patru decenii în Hong Kong, după ce a lucrat în Beijing, în anii 1970.
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod