Cum diagnosticăm și cum tratam corect tromboza venoasa profunda?

Tromboza venoasă, incluzând tromboza venoasă profundă(TVP) și embolia pulmonară, are o incidență anuală de aproximativ 1 la 1000 adulți. Incidenta creste brusc după vârsta de 45 de ani, și este ușor mai mare la bărbați decât la femei. Alina Oprescu, Dr. Specialist Cardiolog  al Centrului Medical „ Dr. Furtuna Dan”  ne spune care sunt factorii de risc, diagnosticarea si tratamentul.

Factori de risc: fumatul; vârsta peste 60 ani;  eveniment trombembolic in antecedente; Triada Virchow caracterizata prin: staza venoasa(insuficienta cardiaca/ respiratorie.infarct miocardic, intervenții chirurgicale majore, fracturi, accident vascular cerebral, varice, obezitate);  injuria vasculara (intervenții ortopedice, fracturi sold/picior, catetere venoase centrale);  hipercoagulabilitate (sarcina/post-partum,, neoplazii, afecțiuni mieloproliferative,  infecții acute severe); trombofilia ereditară sau dobândită; imobilizare prelungita >3 zile; anumite medicamente: contraceptivele orale sau terapia de substituie hormonala; sindromul nefrotic; hormono-, chimio- sau radioterapia.


Este important sa ne adresam medicului specialist in cazul apariției următoarelor acuze: durere pe traiectul venos; sensibilitate/ tensiune la nivelul gambei; tumefierea unilaterala a piciorului cu căldura si eritem; durere la flexia dorsala a piciorului; distensia venelor superficiale; flegmatia cerulea dolens- aspect cianotic al membrului afectat. Exista anumite afecțiuni ce se manifesta asemănător cu TVP si uneori pot crea confuzie: chistul Baker; sindromul post-trombotic; venele varicoase; edemele asimetrice din insuficienta cardiaca sau renala; ischemia acuta periferica; celulita, limfangita, erizipelul; compresie extrinseca cauzata de abcese, hematoame, tumori; hematomul; limfedemul; tendinita ahileana, traumatisme musculare.

Pentru a confirma diagnosticul de tromboza venoasa profunda, putem efectura urmatoarele analize: D-Dimeri plasmatici= analiza din sânge a cărei valori creste in caz de prezenta a TVP, o valoare negativa de obicei exclude TVP; ecografia Doppler venoasa este metoda de electie pentru diagnosticul neinvaziv al TVP ce poate pune diagnosticul pe: semne directe: incapacitatea de compresie a venelor la presiunea exercitata de transductor, vizualizarea directa a trombului intraluminal, absenta fluxului sanguin prin vena, creșterea diametrului venei; semne indirecte: pierderea variației fazice cu respirația a fluxului venos, lipsa de răspuns la manevra Valsalva, creșterea fluxului in venele superficiale; computer tomografia venoasa- poate analiza atât structurile vasculare cat si anomalii adiacente(prezenta unor formațiuni retroperitoneale ce pot da compresii venoase)-constituie un dezavantaj expunerea la radiații; RMN venoasa-cost ridicat, rar utilizata; venografia - metoda invaziva, este rar utilizata in prezent; analize pentru depistarea unei trombofilii: anticorpi antifosfolipidici, proteina S, proteina C, AT III, factorul V Leiden- nu se efectueaza in urgenta.


Tratamentul pacienților cu tromboza venoasa cronica are ca scop principal prevenția morții prin embolie pulmonara. De asemenea se urmareste ameliorarea simptomelor la nivelul membrului inferior afectat si prevenția apariției sindromului posttrombotic. Tratamentul inițial este axat pe administrarea unui derivat de heparina in asociație cu un antagonist de vitamina K. Alternativ, pot fi administrate, la pacienți selecționați, si noile anticoagulante orale(NOAC). Terapia trombolitica pe cale sistemica, in cazurile acute, are indicații limitate(phlegmatia coerulea dolens, trombozele proximale si/sau extensive).  Filtrul de VCI- rezervat pacienților cu TVP proximala acuta cu contraindicație de tratament anticoagulant si, rar, la pacienții cu TVP recurente in condițiile unui tratament anticoagulant adecvat. Tratamentul cronic al TVP: antagoniști de vitamina K/ noile anticoagulante orale trebuie continuat cel puțin 3 luni la pacientul cu un prim episod de TVP proximala secundara unui factor de risc reversibil sau temporar(imobilizare temporara, intervenție chirurgicala) si va fi administrat pe termen nelimitat la pacienții cu un al doilea episod de TVP idiopatic sau la cei la care factorii de risc persista(malignitate, AVC sechelar cu imobilizare, etc).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod