CONCERT REGAL la Sala Radio!

În jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România – Sala Radio găzduiește anual un concert regal, care se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale. Vineri, 17 mai (19.00), evenimentul din acest an îl aduce în fața publicului român pe tânărul violonist VLAD STĂNCULEASA, concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Barcelona (Barcelona Symphony Orchestra), aplaudat pe scene de concert din Europa, Asia și America de Sud.

Acesta se bucură de privilegiul de a cânta pe o vioară Guarneri - Sanctus Serafin din 1730, pe care George Enescu a cumpărat-o din economiile lui ca student la Viena și pe care i-a dăruit-o spre finalul vieții discipolului său, Yehudi Menuhin. Alături de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului CHRISTIAN SCHUMANN (Germania),  Vlad Stănculeasa va interpreta unul dintre cele mai cunoscute concerte de vioară compuse vreodată: Max Bruch - Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră.


Seara va debuta, ca în cazul fiecărui eveniment dedicat Familiei Regale, cu Imnul Regal, ce poartă semnătura lui Eduard Hübsch și în partea a doua a evenimentului veți asculta Rachmaninov: Simfonia nr.

2.

Dirijor apreciat atât în sfera muzicii de operă, cât și a celei simfonice, CHRISTIAN SCHUMANN s-a aflat, în stagiunea curentă (2018-2019), la pupitrul unor ansambluri ca Hong Kong Philharmonic, Philharmonia Orchestra – Londra, Filarmonica din Bruxelles, Istanbul Opera Orchestra. Printre orchestrele de renume internațional pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se numără și Warsaw Philharmonic Orchestra, Oslo/Copenhagen Philharmonic Orchestras și  Orchestre National de Lille. Atras în mod special de muzica de film pe care o promovează și o dirijează cu plăcere, Christian Schumann a dirijat în 2017 în fața unui public numeros în cadrul Festivalului de Muzică de Film de la Cracovia (Polonia), iar în stagiunea curentă a dirijat în Germania și Austria concerte cu muzică din filme ca Star Wars, James Bond, Cartea Junglei sau Ratatouille.


VLAD STĂNCULEASA este foarte legat de creația lui George Enescu, căruia i-a și dedicat primul său album. Violonistul a obţinut premiul al III-lea şi Premiul Enescu pentru interpretarea lucrării Impresii din copilărie (ce aparține compozitorului român) la Concursul Internaţional George Enescu (2007).


Cariera sa cuprinde colaborarea – în ipostază de concert maestru - cu ansambluri importante ca Orchestra Simfonică din Gothenburg (Suedia) sau Orchestra Națională a Spaniei (Madrid). În ipostaza de concert maestru invitat a interpretat alături de ansambluri ca Orchestra de Cameră din Basel (Elveția), orchestra Accademiei di Santa Cecilia - Roma, Singapore Symphony Orchestra, Kammersymphonie Leipzig, WDR Sinfonieorchester Köln, Malmö Simfoniorkester, Swedish Chamber Orchestra.


Cariera artistică a violonistului a început prin primirea unei burse de studii la Academia de Muzică Menuhin din Gstaad, unde a studiat cu Alberto Lysy şi Liviu Prunaru, urmând apoi cursurile Conservatorului din Lausanne.

În calitate de solist, Vlad Stănculeasa a concertat alături de Orchestra de Cameră din Lausanne, Orchestra Simfonică din Gothenburg, Orchestra de Cameră din Basel, Filarmonica George Enescu - Bucureşti.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod