"Tort de bezea" - o poveste cu suflet si cu gust dulce

Te-ai gandit vreodata cum ar fi sa traiesti intr-o lume a bezelei, unde fructele de padure si crema de mascarpone, traiesc armonios, venerand fiecare papila gustativa. Afla mai jos de la Simona Craciun, povestea unui hobby dulce care s-a transformat in business.

Cine este "Tort de bezea"?

Tort de Bezea este prima mea initiativa antreprenoriala. Este un vis frumos, un stil de viata pe care il am din momentul in care am inceput sa privesc totul ca pe un business. Daca ar fi o persoana, ii dedic de departe cel mai mult timp din viata mea. Sunt complet indragostita de ceea ce fac. Aventura antreprenoriala este fantastica. Pe cat de mult efort depui, pe atat de multa libertate poti avea daca stii cum sa echilibrezi.

Daca ar fi sa vorbim despre „ingredientele” din care este facut Tort de Bezea, in momentul de fata suntem 5 oameni.  Doina, ea ma ajuta la tot ce tine de partea administrativa, furnizori, ea e persoana care are grija sa nu lipseasca nimic in laborator, ma ajuta sa ma organizez si imi corecteaza stangaciile oriunde este nevoie.

Ea aduce partea de experienta, maturitate si stie sa gestioneze exceptional multe situatii la care eu nu am experienta necesara. Laurentiu, este domnul care livreaza fericire zilnic. Imi spune tot timpul ca in tinerete i se spunea micul Schumy, si il cred pe cuvant, toate comenziile ajung la timp, este foarte dedicat si atent la cele mai mici detalii. Ar mai fi, Simona, ea inca este in perioada de invatare, si doamna Elena, ea se ocupa de partea de curatenie. Si bine-inteles eu.

Cum a fost copilaria ta? Adolescenta?

In copilarie am avut parte de multa independenta, mi-am exersat din plin spiritul liber, am facut  tot ce mi-a trecut prin cap alaturi de fratele meu, Petre. Toate nazbatiile posibile si imposibile. In primii ani nu am avut un program riguros. A fost o perioada foarte frumoasa, care mi-e tare draga. In adolescenta, lucrurile s-au schimbat, ne-am responsabilizat, fiecare avea obligatii si isi stia bine rolul.  Am niste parinti extraordinari, ma ajuta foarte mult mai ales sa iau decizii bune cand vine vorba de strategii de business, sa inteleg ce e relevat si ce nu in momenul asta pentru Tort de Bezea, unde sa imi ivestesc resursele etc.



Cand ai facut primul tort de bezea si ce reteta ai folosit ?

Acum mai bine de un an jumatate am facut primul tort. Martha Stewart este pentru mine o continua sursa de inspiratie. De acolo mai citesc retete de tot felul.

De atunci si pana acum cate torturi ai executat si ce imbunatatiri ai adus retetei originale?

Oh, nu as stii sa spun exact, de ordinul miilor. Sunt extrem de atenta la ingriedentele pe care le folosesc. Incerc pe cat posibil sa aleg furnizori si distribuitori autohtoni, oule sunt crescute la sol, fructele din Vatra Dornei etc.

Care este preferatul tau?

Caramel sarat, nuci coapte caramelizate si crema de mascarpone. Il ador.

Dar al clientilor tai?

Cel clasic este de departe cel mai apreciat, este delicios, echilibrat si usor.

O noutate este tortul in cupa ... care este istoria acestuia si cat de bine a prins la noi?

Nu stiu neaprat daca are o istorie anume, l-am vazut si in alte locuri, cum ar fi Fratelli. Este un tort foarte usor de servit, mai ales la birouri si petreceri de tot felul, o petrecere de burlacite, de casa noua, zile de nastere.

Este indeosebi preferat de tineri.

Ingrediente neobisnuite pentru produsele clasice de cofeterie ( lavanda , ceai verde , scortisoara) tu le folosesti cu succes in retele tale. Cum le alegi?

Ma aleg ele pe mine de multe ori, imi petrec destul de mult timp citind tot felul de retete, nu neaprat de torturi de bezea, ci de dulciuri, prajituri si alte tipuri de torturi. Si gasesti tot felul de combinatii la care nici macar nu te gandesti. Te poate inspira o carte, sau un film sau un cantec, orice. Doar sa fii deschis si sa iti pui creativitatea la contributie. De exemplu, acum vreau sa fac o inghetata de nuca de cocos cu bucatele de bezea crocanta.

Decorurile torturilor sunt deosebite ... ce te inspira?

Imi dau mana libera la orice imi trece prin cap. Nu tin sa urmaresc niste rigori neaprat. Exista multe tehnici de decor si niste pasi pe care trebuie sa ii urmezi. Doar ca eu aleg doar ce simt ,ce se potriveste, ce merge impreuna, ce culori sunt armonioase.

Dupa cum spuneam, internetul si cartile sunt o sursa de inspiratie extrem de buna.

Care este visul tau?

Visez sa calatoresc in fiecare colt al lumii si sa iau cu mine si „Tort de Bezea". Sa impartasesc magia peste tot. Sa petrec timp cu oameni „frumosi” si sa cunosc cele mai interesante culturi. Cred ca asta ar fi cu adevarat cea mai spectaculoasa sursa de inspiratie pentru mine.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod