SmartLab 4.0 – Primul laborator inteligent dintr-un liceu românesc

24 de laptopuri cu softuri de design grafic, o tablă interactivă, 5 imprimante 3D monocrome şi una multicoloră, prima de acest fel din şcolile româneşti, 2 scannere 3D, 15 ochelari de realitate virtuală şi 2 roboţi educaţionali multifuncţionali – aşa arată laboratorul digital inteligent SmartLab 4.0 din Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza”.

Elevii şi profesorii liceului din Capitală sunt primii beneficiari ai proiectului gândit de INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate şi finanţat de Primăria Sectorului 3. Vorbim despre un nou concept de pedagogie care, cu ajutorul tehnologiei, oferă un spațiu de învățare deschis și inspiraţional, ce favorizează procesul educaţional centrat pe elev.

„Învățământul a fost, încă de la început, una dintre prioritățile mandatului meu de primar al Sectorului 3. Încă din 2012 am alocat resurse importante pentru reabilitarea și renovarea tuturor școlilor și liceelor din sector, pe care le-am transformat în cele mai moderne instituții de învățământ din România.

De asemenea, pentru ca orele de curs să se desfășoare în cel mai interactiv și modern mod, fiecare clasă este acum dotată cu videoproiector și instalație de sonorizare, precum și cu internet wireless, necesar desfășurării orelor de curs la standarde europene. În acest context, este normal că am fost interesați să finanțăm dezvoltarea, în premieră pentru România, a acestui proiect pilot, într-unul din liceele din sectorul nostru. Ne dorim ca astfel de inițiative să primească finanțări din ce în ce mai des pentru că sunt convins că investiția într-o educație inteligentă este cea mai bună pentru viitorul copiilor noștri.", a declarat Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3.

Prin intermediul SmartLab 4.0, unul dintre obiectivele INACO este ca școala să devină mai atractivă pentru cei mici, nu doar o rutină plictisitoare, să meargă la ore cu drag, știind că vor descoperi lucruri noi, în fiecare zi.

“Alfabetizarea digitală și tehnologică este deja la fel de importantă ca și alfabetizarea funcțională sau igiena.

Şcoala românească poate deveni mult mai atractivă pentru generațiile actuale prin digitalizarea curriculei prezentate elevilor, prin metode practice, interactive și trandisciplinare, apelând la tehnologie modernă. Laboratoarele digitale inteligente sunt spaţii în care oferim asta, încercăm să stimulăm creativitatea elevilor și profesorilor. În era tehnologiei 4.0 și 5.0 ne propunem să creştem tineri deschiși la minte, adaptabili la schimbare, la nou, care să poată răspunde cerinţelor antreprenoriale și pieței muncii în viitor.”, a spus Andreea Paul, preşedintele INACO.

Costul laboratorului digital inteligent din Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza” a fost de 209.500,54 lei, fără TVA, şi a cost suportat integral de către Primăria Sectorului 3. "Lansarea proiectului Smart Lab 4.0 este o inițiativă pionierat a administrației publice locale a sectorului 3, care vine cu soluții moderne, de ultimă generație, pentru digitalizarea procesului educațional.

Sunt puse astfel în valoare o serie de instrumente utile și atractive pentru elevi, care vor facilita accesul acestora la cunoaștere și îi vor motiva pentru o învățare activă, creativă și responsabilă. Totodată, trebuie apreciat interesul și disponibilitatea manifestată de cadrele didactice din Liceul “Alexandru Ioan Cuza” pentru desăvârșirea propriei formări profesionale, prin inițierea în utilizarea acestor soluții inovative și oferirea, pe această cale, de noi oportunități de învățare elevilor școlii. Având certitudinea utilității acestui proiect, consider necesară multiplicarea lui în cat mai multe unități de învățământ din București!”, a precizat Ioana Mihaela Neacșu, inspectorul școlar general al Municipiului București.

Şcoala gimnazială nr. 45 “Titu Maiorescu” din Bucureşti a fost prima unitate de învăţământ din România care a beneficiat de un laborator inteligent creat de către organizaţia neguvernamentală INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate.

Scopul transformator al INACO este să asigure acces gratuit tuturor elevilor României la educație digitală inteligentă, prin construcția de Smart Lab-uri 4.0 în toate unitățile de învățământ din ţară și instruirea profesorilor. Momentan, există discuţii cu Guvernul României în vederea accesării de finanţare europeană. Până la finalizarea acestui demers, vor fi continuate parteneriatele cu autorităţile locale.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod