Scaunul, intre utilitate si estetica

Traditia de a se deosebi de lumea animala a inceput prin simplul act de construire a unui loc artificial pe care sa poata sta. Cand popoarele migratoare s-au stabilit si au inceput o viata domestica, primele semne ale civilizatiei au fost tocmai cele de a-si ridica trupul de pe podeaua rece si umeda. Dovezile arheologice arata faptul ca acest lucru se intampla inca din Epoca de Piatra. Singurele cunostinte din Antichitate sunt redate de monumente, sculpturi si picturi.

Scaunele, inca de la aparitia lor, erau niste articole prin care se aratau statura detinuta si demnitatea, fiind mai putin un articol de utilizare obisnuita.  Si in prezent, acesta reprezinta o emblema a autoritatii.
De-a lungul timpului insa, acestea au cunoscut o evolutie din punct de vedere al materialelor din care sunt confectionate si al designului, transformandu-se si in intr-un obiect destinat comoditatii si relaxarii.


Pana la mijlocul secolului al-XVII-lea, majoritatea scaunelor erau de lemn, fara tapiterie, iar cand acestea aveau nevoie de ceva mai pretentios pentru a atrage atentia, pielea era adeseori utilizata.” a afirmat specialistul magazinului online de scaune www.scaune-online.ro .

Mai tarziu insa, catifeaua si matasea au fost introduse in confectionarea scaunelor, acestea fiind mai ieftine si mai durabile. Inca din cele mai vechi timpuri si pana in secolul al-XVIII-lea multe femei au dat nastere cu ajutorul scaunelor special concepute pentru ele. La inceput, acestea nu ofereau prea multe facilitati, insa o data cu trecerea timpul au aparut scaune pentru nastere cu spatar reglabil si sustinere pentru picioare.

Multe din aceste scaune au fost pastrate de familii, ca amintire.

Secolul al-XVIII-lea a fost fara indoiala epoca de aur a scaunului, mai ales in Franta si Anglia.  Noi scaune Rococo erau tapitate pe cadre detasabile ce puteau fi schimbate in functie de sezon. Lemnul de mahon era preferat in acea perioada pentru rezistenta si duritatea sa. Mai tarziu, in secolul al-XIX-lea, scoala art nouveau a produs scaune mult mai simple, drepte si fara ornamente. Cel mai faimos scaun al perioadei a fost Michael Thonet Bendwood sau „scaunul bistro” creat in 1859, care a revolutionat industria si este inca in productie azi.

 

Apropiindu-ne si mai mult de zilele noastre, secolul al-XX-lea a cunoscut o utilizare tot mai mare a tehnologiei in constructia scaunelor, astfel ca au aparut scaunele din metal, scaunele pliante, scaunul Slumber , scaunele usoare tip fotoliu, scaunele ergonomice, scaunele cu masaj etc.

Astazi, scaunele sunt folosite mai mult pentru confort si mai putin pentru a desemna autoritatea. Exista nenumarate tipuri de scaune, iar alegerea acestora se face in functie de gusturi, design, dar mai sunt si locuri unde se pastreaza stilul secolelor anterioare in ceea ce priveste scaunele si amenajareea spatiului in general.

Astfel, daca ne dorim sa intram in atmosfera altor ani, putem merge la muzee, in case memoriale si diverse spatii dedicate artei” a continuat specialistul in scaune al magazinului online www.scaune-online.ro .

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod