Ecoturism în Dubai

Dubai găzduiește un mediu natural bogat și divers, oferind un amestec deosebit de topografie pentru diferite ecosisteme și o faună sălbatică unică - atât în munți, cât și în mangrove, în deșert sau pe litoral. Grație practicilor turistice responsabile din Dubai, vizitatorii au oportunitatea unică de a se apropia de fauna și flora locală fără a afecta mediul.

HATTA
Una dintre cele mai uimitoare atracții naturale ale Dubaiului, Hatta are în fundal peisajul incredibil al Munților Hajar. Climatul mai răcoros al orașului și peisajele sale spectaculoase asigură o evadare memorabilă din agitația Dubaiului, oferindu-le vizitatorilor ocazia de a explora munți, wadi-uri, ferme și clădiri istorice prin intermediul unor experiențe de recreere variate.

Activități disponibile:
•    Înconjurat de munți și plin cu apă de un turcoaz uluitor, barajul Hatta este o spectaculoasă oază de relaxare situată între vârfurile stâncoase ale Munților Hajar. Vizitatorii se pot plimba cu caiacul pe apele sale turcoaz sau pot face drumeții prin munți, profitând de ocazie pentru a admira frumusețea naturală a zonei.

•    O atracție specială pentru aventurieri și iubitori de natură, Hub-ul Hatta Wadi ajută vizitatorii să se bucure de activități pline de energie, cum ar fi ciclism montan, carting, tir cu arcul, escaladă, drumeții, plimbări cu caiacul, precum și praștie umană și tiroliană. Centrul de aventură găzduiește și Hatta Drop-in, primul parc acvatic cu sărituri din Asia. În plus, proiectul include și Hatta Zorbing, un centru specializat în zorbing pentru adulți și copii unde vizitatorii au ocazia unică de a se lansa pe pante în interiorul unor bile gonflabile uriașe.

•    Iar bicicliștii pot profita de traseele organizate de Centrul de trasee pentru biciclete din Munții Hatta pentru a explora regiunea montană. Traseele sunt deschise 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, și pot fi utilizate gratuit.

•    Cei care doresc să exploreze viața tradițională a locuitorilor din zonele rurale ale emiratului trebuie neapărat să planifice o excursie la Hatta Heritage Village. Restaurat în 2001, satul este unul dintre cele mai vechi din emirat. Un al sit istoric apreciat de vizitatori este „Bait Al Wali”, una dintre cele mai mari case în care obișnuiau să locuiască liderii din acele vremuri. Vizitatorii pot admira numeroase alte artefacte restaurate, inclusiv bijuterii, arme, ceramică și mobilier tradițional, realizate de săteni folosind argilă, piele și cupru.

•    Pentru oaspeții care sunt în căutarea unei șederi liniștite în munți, Hotelul Hatta Fort, Cabanele Hatta Damani și Rulotele Hatta Sedr oferă experiențe ecoturistice ideale pentru iubitorii de natură.

Hotelul Hatta Fort pune la dispoziția oaspeților 52 de camere unice decorate în stil chalet, amplasate printre grădini pitorești și cărări spectaculoase. Cele trei tipuri diferite de cabane din incinta complexului Hatta Damani oferă o experiență montană idilică și exclusivistă, intensificată de ecosistemul divers și bogat din zonă, care se întinde de-a lungul a numeroase trasee montane și de ciclism. Pe de altă parte, Rulotele Hatta Sedr aduc în regiune primul concept de rulotă-hotel, găzduind rulote transformate în unități ospitaliere dotate cu terase proprii. Oaspeții au acces la o zonă comună echipată cu facilități pentru grătare și se pot bucura de o priveliște spectaculoasă asupra malurilor barajului Hatta.

•    Cei care vor să aibă parte de o experiență unică își pot petrece noaptea și în campingul Hatta, unde pot instala corturi pentru a avea parte de o experiență care combină interiorul cu exteriorul. În mod alternativ, vizitatorii se pot caza în Parcul de rulote Hatta pentru a putea experimenta cu adevărat tot ce are de oferit Hatta.

LACURILE AL QUDRA


Lacurile Al Qudra le oferă vizitatorilor ocazia de a descoperi o oază deșertică ascunsă, formată dintr-o serie de lacuri artificiale împrăștiate pe 10 hectare în deșertul Saih Al Salam din Dubai.

Activități disponibile:
•    Vizitatorii pot admira fauna sălbatică în habitatul natural, de la vulpi de deșert până la antilope oryx, precum și cele 170 de specii de păsări care trăiesc în zona lacurilor, inclusiv flamingo, lebede și mai multe tipuri de păsări migratoare.

•    Pentru cei care vor să admire frumusețea naturii, lacurile sunt ideale pentru un picnic intim, departe de oraș, și pentru a privi superbul apus din deșert cu vedere la apă.

•    Cel mai nou membru al grupului de lagune artificiale este Lacul iubirii, modelat sub forma a două inimi împreunate.  Este suficient de mare încât poate fi văzut chiar și pe imaginile din satelit de pe Google Maps sau pe Google Earth.

•    O plimbare pe pista de biciclete Al Qudra le oferă atât bicicliștilor pasionați, cât și celor de ocazie oportunitatea de a se relaxa printre dunele de nisip și de a respira aer curat.

Pista cu o lungime de 86 km traversează terenul nisipos și se mândrește cu priveliști spectaculoase asupra deșertului, bicicliștii având ocazia să admire fauna sălbatică din zonă.

•    De asemenea, Lacurile găzduiesc și Last Exit, Al Qudra, o zonă dedicată drive-through-urilor și food truck-urilor care găzduiește șase localuri diferite - deschise 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Food truck-urile seamănă cu niște rulote dedicate transportului de cai, iar tema ecvestră se reflectă în modul în care zona este decorată, cu potcoave, echipamente pentru călărie și baloturi de fân folosite ca mobilier.

ZONA DE CONSERVARE A DEȘERTULUI AL MARMOON
Locul ideal pentru a porni într-o aventură unică de explorare a Deșertului Al Marmoom, rezervația naturală Deșertul Al Marmoom este cel mai mare proiect turistic din regiune care se concentrează pe mediul deșertic. De asemenea, este prima rezervație neîngrădită de conservare a unui deșert din EAU, gazdă a sute de specii de animale sălbatice - de la antilope oryx și gazele arabe până la vulpi și pisici sălbatice. Rezervația va include zece platforme de observare a animalelor și păsărilor, punți de observație pentru a privi stelele și apusul și chiar și un teatru în aer liber.

Activități disponibile:
•    Al Marmoom oferă vizitatorilor șansa extraordinară de a-și petrece noaptea sub miliardele de stele care luminează cerul emiratului. Turul Grupului astronomic din Dubai pune la dispoziția turiștilor mai multe pachete diferite care se concentrează pe anumite aspecte ale educației astronomice. În fiecare sesiune, oaspeții sunt învățați să afle ora, luna și anul în funcție de stelele prezente pe cer, precum și tehnici de navigație care îi ajută să afle unde sunt și încotro să o ia prin deșert.

•    Pentru o a vedea cu ochii lor o abordare modernă a curselor de cămile, un sport tradițional în emirate, vizitatorii pot merge la Dubai Camel Racing Club din cadrul Hipodromului pentru cămile Al Marmoom. Situat la o jumătate de oră de mers cu mașina de oraș, acesta atrage proprietari de cămile din toate emiratele, unii venind chiar și din țările învecinate, și oferă premii în valoare de zeci de mii de dirhami.

•    Cea mai nouă Experiență Marmoom Bedouin, gestionată de Platinum Heritage cu sprijinul Dubai Tourism și al Centrului Cultural Hamdan Bin Mohammed, oferă o experiență culturală unică pentru întreaga familie.
Noua tabără de beduini prezintă adevărata esență a vieții în deșert, oferind o introducere distractivă, educativă și captivantă în modul de viață al beduinilor. Oferind numeroase opțiuni de vizite - dimineața pentru a vedea răsăritul sau după-amiaza pentru a admira apusul în deșert - experiența explorează viața beduinilor de-a lungul zilelor și anotimpurilor. Vizitatorii vor învăța să înșeueze, să călărească și să îngrijească propriile cămile și vor avea ocazia să se alăture unei caravane de beduini, călătorind prin deșert înainte de a sosi în tabără. Printre cele mai populare atracții se numără demonstrațiile cu șoimi, micul dejun sau cina tradițională în satul beduin, dar și admirarea stelelor.

REZERVAȚIA NATURALĂ RAS AL KHOR


Situată la doar câțiva metri de agitata metropolă Dubai, Rezervația naturală Ras Al Khor oferă vizitatorilor ocazia unică de a explora natura și fauna sălbatică într-un loc atât de aproape de oraș.  Cu o denumire care înseamnă „Capul râului”, sanctuarul este monitorizat îndeaproape și protejat de Municipalitatea Dubai și este îngrădit pentru a proteja zona. Este una dintre puținele zone urbane protejate din lume, considerată a fi o Arie de Importanță Avifaunistică (AIA) de către Birdlife International și desemnată Sit Ramsar ca urmare a faptului că este o zonă umedă unică în EAU.

Zonele umede servesc ca zone de reproducere pentru numeroase mamifere, crustacee și pești, cu peste 20.000 de păsări de apă din 67 de specii - dar păsările flamingo sunt cele care atrag atenția tuturor în fiecare iarnă. Sanctuarul este format dintr-o combinație de câmpii de sare, mangrove și lagune și găzduiește 450 de specii de floră și faună.

Activități disponibile:
•    Există trei rezervații avifaunistice situate în perimetrul sanctuarului, care pot fi vizitate gratuit între anumite ore pe timpul zilei. Aceste rezervații oferă vizitatorilor șansa de a admira spectaculoasele păsări flamingo, precum și numeroase alte păsări unice în habitatul lor natural.

Printre locuitorii înaripați ai sanctuarului se numără și stârci cenușii, egrete mari, cormorani, piciorongi, fluierari, uligani și multe altele.

PROIECTUL DE REABILITARE A ȚESTOASELOR


Cu sediul la Jumeirah Al Naseem și Burj Al Arab, Proiectul de reabilitare a țestoaselor din Dubai este singurul proiect de acest fel din întreaga regiune care vizează îngrijirea, protejarea și reabilitatea țestoaselor bolnave sau rănite. Proiectul este dezvoltat în colaborare cu Biroul de protejare a vieții sălbatice și a salvat și eliberat peste 1.000 de țestoase de la de la demararea sa, în 2004. O parte din animale au fost echipate cu dispozitive de urmărire prin satelit, echipa putând astfel să-și urmărească foștii pacienți și să afle mai multe despre aceste creaturi pe care de dispariție.


Activități disponibile:
•    Sanctuarul este situat în cadrul Lagunei Țestoaselor, fiind accesibil prin Jumeirah Al Naseem și deschis publicului în fiecare zi, fără a fi necesară plata unei taxe de intrare sau efectuarea unei rezervări.

•    De asemenea, vizitatorii pot vedea cum sunt hrănite țestoasele și pot participa la sesiuni educaționale pentru întreaga familie în fiecare miercuri, începând cu ora 11:00, pe Insula Țestoaselor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod