"Coaching pentru performanta - Formare personala, performanta si scop", de Sir John Whitmore

Aflata la a treia editie, "Coaching pentru performanta" este biblia industriei si, cu siguranta, lucrarea de referinta pe care se bazeaza cei care predau lectii de business.
Aflata la a treia editie, "Coaching pentru performanta" este biblia industriei si, cu siguranta, lucrarea de referinta pe care se bazeaza cei care predau lectii de business. Cam tot ceea ce este cunoscut ca fiind training de afaceri a pornit de la Timothy Gallwey si de la tehnicile de antrenament sportiv ale lui Sir John Whitmore.

In consecinta, cartea prezinta o baza simpla pentru traineri, plecand de la concepte precum constientizarea si responsabilizarea prin metoda intrebarilor si a abilitatii de a asculta.
El prezinta modelul G R O W (S R O V) pentru care este recunoscut - Scop, Realitate, Optiune, Vointa - ca format pentru cursurile de training.

Cartea incepe cu cateva convingeri ale trainerilor. Spre deosebire de modelele vechi in management, care functioneaza de la abordarea "morcov si bat", un trainer crede in potentialul clientului. Whitmore crede ca oamenii sunt capabili sa schimbe doar lucrurile de care sunt constienti. Responsabilitatea trebuie sa il caracterizeze pe client in tot ceea ce face.
Intrebarile potenteaza constientizarea si atentia, mentinand, in acelasi timp, si responsabilitatea. Daca trainerul ii spune ceva discipolului, atentia poate creste putin, dar responsabilitatea este acum in mana profesorului, sursa informatiei. Intrebarile il fac pe client sa fie atent la actiunile sale, sa se gandeasca la nivel mai inalt si sa ii dea raspunsuri pertinente celui care adreseaza aceste intrebari.

"Toate indiciile sunt acolo - in munca, in educatie, in sanatate, in toate sectoarele - ca o miscare esentiala de evolutie, care porneste de la ierarhie la responsabilitatea personala.
Acest lucru este pozitiv si esential pentru ca umanitatea sa poata face fata multiplelor probleme ale mediului inconjurator si justitiei sociale. Industria de training a crescut simtitor ca raspuns la aceasta nevoie si are o datorie enorma de a se ridica la nivelul asteptarilor. Trainerii sunt 'nevestele la varsta a doua' ale acestei tranzitii care are loc pe tot mapamondul - trainingul este mult peste training." - Sir John Whitmore - noiembrie 2007

Cartea "Coaching pentru performanta - Formare personala, performanta si scop", semnata de Sir John Whitmore si aparuta la Editura Publica, in anul 2008, in traducerea lui Mircea Sabin Bors, poate fi cumparata din librarii, la pretul de 35 lei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod