Studiu. De ce este periculos să oprești strănutul?

Dacă ai obiceiul de a-ți opri strănutul, trebuie să știi că acest lucru îți poate pune sănătatea în pericol, avertizează specialiștii.
Cazul unui britanic de 34 de ani care a învățat o lecție cruntă și a petrecut două săptămâni în spital după ce și-a oprit un strănut a șocat întreaga lume. Bărbatul s-a prins de nas și a închis gura pentru a opri un strănut puternic, iar acest lucru i-a cauzat o pocnitură la nivelul gâtului,  potrivit informațiilor apărute în British Medical Journal și citate de CNN

Chiar dacă bărbatul nu a resimțit nicio problemă imediat, la câteva ore după incident au început să apară simptomele ciudate precum durerea în gât, îngroșarea vocii și o inflamație la nivelul gâtului. 

”Acest bărbat de 34 de ani a încercat toată viața să-și oprească strănutul în acest fel, deoarece considera că nu este deloc igienică să strănuți în aer sau în fața unei persoane.
Asta înseamnă că de mai bine de 30 de ani și-a oprit strănutul, însă de data aceasta a fost diferit”,
a explicat doctorul Wanding Yang. 

După ce a ajuns la spital, medicii au constatat în urma investigațiilor că situația este destul de severă. Practic, oprindu-și strănutul, bărbat a făcut o gaură în gât, explică specialiștii.
 
Foto: CNN 

Din fericire, era vorba despre o perforație destul de mică, astfel că nu a avut nevoie de intervenții chirurgicale, susține medicul citat de CNN. 

Strănutul reprezintă o parte importantă a procesului imunitar, deoarece protejează organismul prin eliminarea bacteriilor și virusurilor din nas.
În acest timp, se formează o cantitate mare de aer la nivelul plămânilor și este forțat să iasă prin cavitatea nazală pentru a scăpa de factorul iritant. Prin urmare, este foarte important să lași strănutul să se desfășoare în mod obișnuit, nicidecum să-l oprești.

Probleme cu sinusurile, tulburări la nivelul urechii interne, infecții ale urechilor sau ruperea timpanului au fost alte probleme semnalate de medici în cazul persoanelor care au obiceiul de a-și opri strănutul.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod