Expert stomatolog: Cele mai bune soluţii pentru albirea dinţilor

Pentru o dantură albă şi strălucitoare este recomandat să apelezi la ajutorul unui specialist o dată la 6-8 luni
Bicarbonatul de sodiu face dantura mai strălucitoare sau este doar un obicei care nu dă roade? Despre soluţiile naturale de albire a dinţilor, dar şi despre cele mai noi tehnici care-ţi fac zâmbetul alb şi strălucitor am discutat cu medicul Melnic Ion, Specialist în chirurgie dento-alveolară.


1. Câte tipuri de albire dentară există şi care este cea mai eficientă?


Dr. Melnic Ion: În cabinetele stomatologice există două modalități de albire a dinților: în gutiere sau cu lampa de albit. Pentru albirea în gutiere se folosește un gel de albit cu o concentrație mare, iar ședința durează aproximativ o oră. Dezavantajul este că, pentru rezultate evidente, ședința trebuie repetată de 2-3 ori la o distanță de două zile între ele. Albirea dinților cu lampa de albit constă într-o ședință de cel mult o oră, iar avantajul este că la finalul ședinței dinții vor fi cu 5-10 nuanțe mai albi decât înainte, fără a fi necesară o a doua ședință. Dintre cele două tehnici, albirea cu lampa de albit este cea mai eficientă, având rezultate rapide, efectele de albire sunt văzute
imediat și se mențin timp îndelungat.


2. Care sunt avantajele si dezavantajele albirii dentare?


Dr. Melnic Ion:
Ca orice tratament medical, albirea dentară presupune atât o serie de avantaje, dar și dezavantaje.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale albirii dentare este acela că, odată cu acest tratament, aspectul se va îmbunătăți, albirea dinților fiind modul perfect de reîmprospătare a imaginii. Un al doilea avantaj constă în faptul că persoana care apelează la un tratament de albire a dinților își va recăpăta încrederea în sine, se va simți confortabil atunci când va zâmbi, iar disconforul este minim. Există însă și câteva dezavantaje care diferă de la persoană la persoană: reacții adverse (sensibilitate crescută a dinților care va dispărea la sfârșitul tratamentului), inflamarea gingiei după procesul de albire (care va dispărea la finalul tratamentului de albire).


3. La ce interval este recomandat să apelăm la albirea dentară?


Dr. Melnic Ion: Pentru a păstra dinții albi, este recomandat ca tratamentul de albire a dinților să se realizeze o dată la 6-8 luni. Însă acest aspect diferă de la pacient la pacient în funcție de preferințele culinare și de obiceiuri cum ar fi fumatul sau consumul de cafea.
Rezultatele obținute în urma tratamentului de albire se mențin pe o perioadă mai lungă de timp și procesul de albire se va repeta mai rar dacă se evită fumatul, consumul de băuturi carbogazoase și de alimente care au un conțiunut crescut de coloranți.


4. Ce soluţii naturale avem la îndemână pentru albirea dinţilor? Funcţionează bicarbonatul de sodiu?


Dr. Melnic Ion: Toată lumea își dorește un zâmbet strălucitor, iar oamenii sunt mereu în căutarea unui ajutor pentru a obține imaginea pe care ei și-o doresc. Există mai multe soluții naturale pentru albirea dinților, cum ar bicarbonatul, uleiul de măsline, coaja de portocală, zeama de lămâie dar și consumul de lactate și fructe au efecte benefice asupra zâmbetului nostru. Foarte multă lume apelează la bicarbonatul de sodiu pentru albirea dinților, însă nu este recomandat, deoarece bicarbonatul poate afecta smalțul dinților, iar șansele apariției cariilor cresc. De aceea, tratamentul de albire realizat de către medicul stomatolog este cel mai indicat atunci când ne dorim dinți albi, fără riscul complicațiilor pe termen lung.


5. Care sunt alimentele care ne pătează cel mai tare dantura?


Dr. Melnic Ion: Alimentele cu un conținut ridicat de coloranți, fumatul, băuturile carbogazoase, consumul de cafea, ceai negru și vin roșu duc la îngălbenirea și pătarea dinților.
De aceea, tratamentul de albire a devenit astăzi o practică frecventă și unul dintre tratamentele cosmetice cele mai solicitate de către pacienți.


6. În ce măsură afectează fumul de ţigară culoarea dinţilor?


Dr. Melnic Ion: Fumatul este una din cauzele apariției cariilor și îngălbenirii dinților. Sistemul imunitar al unui fumător este afectat, ceea ce înseamnă că sunt afectate globulele albe care protejează dinții împotriva infecțiilor și a depunerii bacteriilor pe placa dentară. Fumatul excesiv afectează smalțul dinților, gingiile și calitatea dinților, aceștia fiind predispuși apariției cariilor și deteriorării.


7. Care sunt cele mai noi tehnici estetico-dentare?


Dr. Melnic Ion: Una din cele mai noi tehnici estetico-dentare este reprezentată de fațetele de zirconiu. Fațetele sunt jumătăți de coroană dentară care înlocuiesc smalțul îndepărtat de pe fața anterioară a dinților frontali. Avantajul lor este că au o estetică foarte bună, un grad înalt de precizie, sunt foarte rezistente în timp datorită prezenței suportului de zirconiu, conferindu-le dinților transluciditatea similară dinților naturali.
Fațetele de zirconiu sunt recomandate atunci când există fisuri pe suprafața smalțului dinților, în cazul dinților cu forme inestetice sau pătați ori atunci când există spații mari între dinți.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Canin pe 21 Mar 2014, 13:36
    De fapt nu se albesc, devin opaci

    Dentistul meu din Canada n-a vrut să-mi „albească” dinții. Mi-a zis să mă duc la alții deșii i-ar ieșii bani frumoși din asta. Lucrarea lui de diplomă a fost legată de „albitul” dinților, și m-a lămurit: - smalțul este transparent - culoarea o dă dentina - albitul este de fapt zgîrierea smalțului ce devine...opac. Gîndiți-vă la datul pe sticlă cu un abraziv fin. - durează ce durează și la căteva luni trebuie re-zgîriat. - smalțul subțiindu-se, dintele devine sensibil la rece/cald/dulce. - negrii nu au dinții mai albi; contrastul îi face să pară. Femeile pot folosii un ruj mai închis.

    6
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod