Doctor stomatolog

Aparatul dentar. Cel mai bun prieten al tău!

Aparatul dentar a fost, de multe ori, neîndreptățit. A fost văzut pentru multă vreme ca un defect, și mai mult, a fost motiv de șicanare între cei mici. Adolescența cu un aparat dentar a fost pentru mulți un vis urât. Dar tehnica a evoluat într-atât de mult încât, în acest moment, posibilitățiile sunt nenumărate – poți purta aparat dentar fără ca nimeni să observe asta.
Dacă în SUA, 80% dintre copii poartă aparat dentar, în România lucrurile au arătat, multă vreme, ușor diferit.

Această percepție greșită a fost alimentată de lipsa de informare: părinți care au considerat că sănătatea dentară nu ține și de forma dinților, copii cărora nu li s-a explicat importanța aparatului dentar, adulți care au crezut, în mod eronat, că aparatul dentar are o limită de vârstă.

Ce trebuie să știm


Aparatul dentar ne asigură un zâmbet perfect. Acesta corectează înghesuiri ale dinților, spaţieri, asimetrii, sau sunt asigurate alte etape dintr-un tratament complex. Tratamentul este necesar atât din motive estetice, dar și de sănătate dento-maxilară.

Vorbim, de exemplu, de înghesuirile dentare care fac dificilă sau uneori chiar imposibilă igienizarea corespunzătoare, iar ca urmare apare inflamația gingivală. Aceasta se manifestă prin sângerare la periaj, jenă dureroasă, înroșirea gingiilor, creșterea lor în volum.

Aparatul dentar îmbunătăţește aspectul şi funcţionalitatea dinţilor; reduce riscul apariției cariilor și a bolilor paradontale; poziționează dinții corect pe arcade; rezolvă problemele create de dinții supraaglomerați; corectează mușcătura; corectează spațiile dintre dinți; remediază problemele de vorbire.


Întrebări frecvente


Percepția generală este că aparatul dentar are rezultate doar dacă este purtat în copilărie. Nimic mai fals! Aparatul dentar are rezultate la orice vârstă! Chiar și în cazul dinților care au fost imbracați cu coroane ceramice sau metalo-ceramice. “Niciodată nu este prea târziu pentru a beneficia de tratamentul ortodontic, el se adresează în egală măsură atât copiilor, cât și adulților. Obiectivele de tratament sunt aceleași indiferent de vârstă: dinți aliniați, dar și eficientă masticatorie, ocluzie (mușcătură) funcțională, țesuturi parodontale (gingii) sănătoase, deci o armonie a tuturor elementelor sistemului dentoalveolar și facial ”, explică Dr. Denisa Zaharia, medic specialist ortodont, Clinica New Dental.

Dacă vă întrebați când este indicat să purtăm un aparat dentar, răspunsul este – din copilărie, de la primele semne de anomalie dento-maxilară, cum ar fi dințișorii strâmbi.
 
Cât privește perioada pentru care acesta trebuie purtat, ea variază în funcție de tipul de anomalie – între 6 luni și 2 ani. Cazurile mai complicate pot necesita și o perioada mai mare de 2 ani.

Purtarea unui aparat dentar implică și neplăceri – de la cele de ordin estetic, până la probleme gingivale, parodontale, modilitate dentară, carii în înghesuiri dentare. Aceste probleme derivă din igiena dentară necorespunzătoare pe durata purtării aparatului dentar.

Tipuri de aparate dentare:


Aparatele dentare pot fi fixe și mobile. Cele fixe pot fi la rândul lor externe sau interne.

Aparatele fixe externe pot fi metalice, ceramice, saphirr. Aparatele fixe de interior pot fi – incognito, win.

Aparatele mobile pot fi gutiere - Invisalign sau aparate dentare mobile acrilicee (pentru copii).


Aparat ortodontic metalic


Este cel mai des întâlnit aparat dentar. Este mai ieftin decât alte aparate fixe, fiind realizat din oțel inoxidabil.

Saphirr


Acest apart se fixează pe exteriorul dinților, dar este estetic. Acesta este discret, aproape invizibil.
Brackeții sunt realizați dintr-un cristal transparent (Safir), compatibil cu smalțul dinților, de aceea, atunci când este purtat, aproape că nu se vede.

Incognito


Este un aparat care se pune pe interiorul dinţilor. Este complet invizibil la exterior, ceea ce înseamnă că vei putea zâmbi la fel de mult oricând, în timp ce aspectul zâmbetului tău se va modifica, fără ca ceilalți să își dea seama de asta.
“Acest tip de aparat este conceput special pentru dinții dumneavoastră, bracheturile și arcurile fiind individualizate pentru fiecare pacient prin tehnologie computerizată, ceea ce duce la un rezultat superior celorlalte tipuri de aparate”, a precizat Dr. Denisa Zaharia.

Invisalign


Acestea sunt gutiere seriate, nu este un aparat fix. Invisalign a apărut recent si consistă dintr-o gutieră dură care se poate schimba la două săptămâni. Aparatul corectează disfuncții minore.

Aparatele dentare nu sunt instrumente de tortură! Dimpotrivă, ele îți îndreaptă dinții, te ajută să ai un zâmbet frumos și gingii sănătoase.
Nu ezita să le folosești dacă este nevoie, indiferent de vârsta pe care o ai. Alege-ți ortodontul în care ai încredere, colaborează cu el și veți obține rezultate excepționale împreună!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod