Vitamina C reduce eficienta tratamentelor anticancer

Suplimentele de vitamina C pot diminua eficacitatea medicamentelor folosite in tratarea cancerului, avertizeaza specialistii.
Cercetatorii americani au descoperit ca celulele canceroase tratate in laborator cu vitamina C prezinta rezistenta la tratament cu pana la 70%. Testele efectuate pe cobai au aratat ca si tumorile se dezvolta mai rapid.

Pentru ca vitamina C este un antioxidant, studiile efectuate anterior sugerau ca aceasta vitamina poate fi benefica pacientilor care sufera de cancer.

Studiul efectuat de americani a testat efectul pe care il are vitamina C asupra unui numar de medicamente folosite in tratarea cancerului.
Rezultatele studiului au aratat ca medicamentul folosit nu actioneaza cu aceeasi eficienta in cazul celulelor tratate cu vitamina C, numarul de celule canceroase distruse fiind cu 30-70% mai mic, iar tumora dezvoltandu-se mai rapid.

Anumite medicamente care lupta impotriva cancerului produc molecule numite radicali liberi de oxigen care reactioneaza cu alte molecule in celula canceroasa, ducand la moartea acesteia. Unii specialisti sunt de parere ca vitamina C elimina acesti radicali, pastrand celula canceroasa in viata.
Efectuarea mai multor cercetari a dus la o alta teorie si anume ca vitamina C protejeaza protejeaza micile structuri din interiorul celulei  numite mitocondrii.
Mitocondriile reprezinta "uzinele energetice celulare", iar distrugerea acestora duce la moartea celulei. Studiile anterioare efectuate de aceasi echipa de cercetatori a aratat ca vitamina C are tendinta de a se acumula mai mult in celulele canceroase.

"Se pare ca vitamina C protejeaza mitocondriile, salvand astfel celulele canceroase. Medicamentele folosite in tratamentul cancerului actioneaza pentru a afecta mitocondriile si, astfel, pentru a distruge celulele canceroase," declara autorul studiului dr.
Mark Heaney.

Sursa: BBC News Online
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Loredana pe 2 Oct 2008, 11:53
    Vitamina C

    Coaja verde de nuc are mai multă vitamina C decât are lămâia sau portocala.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod