Vinul favorizeaza aparitia cancerului de san

Indiferent daca este alb sau rosu sau daca e baut in cantitati mici sau mari, vinul afecteaza negativ sanatatea sanilor. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de cercetatorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Center.
"Initial am vrut sa stabilim daca vinul rosu influenteaza aparitia cancerului de san. Stiam ca, in general, alcoolul creste riscul imbolnavirilor, dar credeam ca vinul rosu este benefic deoarece studiile precedente aratau ca are efecte pozitive in bolile cardiovasculare si in cancerul de prostata", a declarat Polly Newcomb, coordonatorul programului.

La studiu au participat 6.327 de femei cu varsta intre 20 si 69 de ani care sufereau de cancer de san si 7.558 de femei care nu aveau cancer.
Au fost luate in considerare obiceiurile lor in ceea ce priveste consumul de alcool in general, dar si alti factori de risc pentru tumorile mamare: varsta la prima sarcina, istoricul familial, terapia hormonala substitutiva la menopauza. Rezultatele au aratat ca nu este nicio diferenta intre vinul alb si rosu, ambele cresc in egala masura riscul aparitiei cancerului de san.

Inaintea acestei cercetari un alt studiu efectuat la Universitatea Georgetown demonstra ca alcoolul este nociv pentru sanatate indiferent de cantitate, un pahar pe zi crescand riscul de cancer de pancreas cu 22%.

Sursa: Corriere della sera
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod