Un simplu test de saliva poate stabili riscul de nastere prematura

Un simplu test de saliva poate detecta mamicile care prezinta un risc crescut de nastere prematura, anunta specialistii.
Identificarea din timp a acestui risc permite prescrierea unor tratamente pentru dezvoltarea plamanilor fatului, prevenindu-se astfel anumite dizabilitati si chiar moartea.

Cercetatorii britanici au descoperit ca femeile care nasc prematur au un nivel foarte scazut de progesteron in saliva. Rezultatele studiului condus de Colegiul Universitar si Colegiul King din Londra arata ca prin monitorizarea nivelului de progesteron din saliva se pot descoperi femeile care vor naste prematur. In timpul studiului efectuat pe 92 de femei insarcinate s-a observat un nivel scazut de progesteron la femeile care nasc inainte de 34 de saptamani de sarcina.

Specialistii nu stiu exact cum nivelul de progesteron influenteaza nasterea, insa se pare ca acest hormon are proprietati anti-inflamatorii.
Astfel, un nivel scazut de progesteron poate contribui la aparitia unei infectii bacteriene, ceea ce poate provoca o nastere prematura.

Sursa: BBC News.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod