Tratamentul hormonal reduce riscul cancerului colorectal

Tratamentul hormonal pentru prevenirea simptomelor de menopauza reduce riscul cancerului colorectal cu pana la 45%. Cercetatorii americani au descoperit ca femeile care fac tratamente hormonale prezinta un risc mai scazut de a face cancer sper deosebire de femeile cu varsta similara dar care niciodata nu au facut un asemenea tratament.
Procentajul cu care este redus riscul de cancer depinde de tipul de hormon folosit in timpul tratamentului si de durata acestuia.

Potrivit expertilor, aceste descoperiri sunt importante deoarece cancerul colorectal este a treia cauza de deces in randul femeilor dupa cancerul la san. In fiecare an, aproximativ 36.500 persoane din Marea Britanie sunt diagnosticate cu cancer colorectal, cunoscut si sub denumirea de cancer intestinal, si au loc in jur de 16.000 de decese, fiind astfel catalogat ca cel mai "ucigator" cancer dupa cel de plamani.


O echipa de cercetatori de la Universitatea din Minnesora, Scoala Pulica de Sanatate, a descoperit ca femeile care au facut tratament la menopauza cu estrogen prezinta o reducere a riscului de cancer colorectal cu 17%, cele care au facut tratamentul in mod constant prezinta un risc redus cu 25%, si cele care au facut un asemenea tratament timp de 10 ani prezinta un risc redus cu 26%.

In cazul femeilor care au facut tratament timp de 5 ani, cu o combinatie de estrogen si progesteron prezinta un risc cu 45% mai mic.
 

Descoperirile se bazeaza pe analiza datelor a peste 57.000 femei care se aflau in perioada postmenstruala si care au completat un chestionar si au tinut un interviu in perioada 1979 si 1998. Dupa completarea chestionarului si interviu, femeile au fost monitorizate timp de 15 ani.

"Folosirea combinata a estrogenul si progesteronului este asociata cu reducerea riscului de cancer colorectal", a declarat Jill Johnson, doctorand la Universitatea din Minnesota.

Inca nu este cunoscut cu exactitate modul in care tratamentul hormonal are efecte asupra cancerului colorectal dar cercetatorii sunt de parere ca hormonii joaca un rol importnat in scaderea nivelului de insulina asociat cu factorii care au rol de combustibil in dezvoltarea cancerului.   

Sursa: Telegraph.co.uk
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod