Tratamentul hormonal conduce la dementa

Tratamentele hormonale conduc la scaderea creierului in volum. Potrivit unor studii anterioara, tratamentele hormonale nu afectau volumul creierului, nu produceau leziuni la nivelul acestuia ci cresteea riscul de dementa in randul femeilor care aveau peste 65 ani.
Pentru a intelege mecanismul care cauzeaza cresterea riscului de dementa in randul femeilor care fac tratamente hormonale si pentru a verifica daca pot aparea si alte afectiuni, cercetatorii din SUA au realizat 2 studii.

La primul studiu au participat 1400 femei, care au facut tratament hormonal intre 4-6 ani. Cercetatorii au scanat creirul acestor femei si in urma unor analize au ajuns la concluzia ca nu exista nicio legatura intre leziunile vasculare ale creierului si cresterea riscului de dementa.


La cel de-al doilea studiu au fost reanalizate scanarile creierului femeilor din acelasi grup, dar care aveau varsta cuprinsa intre 71 si 89 ani). Astfel, au fost descoperite micsorari ale creierului in zone care au mare legatura cu memoria si functia de cunoastere.

"Efectele negative au fost evidente la femeile care deja au inceput sa aiba probleme de memorie inainte de a face tratamentul hormonal, deci acest fapt sugereaza ca tratamentul hormonal accelereaza procesul care deja s-a declansat".
Susan M. Resnick, autorul celui de-al doilea studiu.

Cele mai pronuntate efecte au fost observate in randul femeilor cu mai multe leziuni ale creierului. "La nivelul unui creier foarte sanatos, tratmentul hormonal se pare ca nu produce efecte adverse, dar in randul femeilor care deja au deja au anumite probleme, tratamentul hormonal are efecte negative majore", a mai precizat Dr. Resnick.

Sursa: Revolution Health
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod