Tratamentul cancerului poate duce la pierderea densitatii osoase

Tratamentul cancerului de san si a celui de prostata poate favoriza pierderea densitatii osoase, arata un nou studiu efectuat de specialistii canadieni.
In editia online a Jurnalului de Oncologie, oamenii de stiinta explica cum le este afectata densitatea osoasa a 46.000 de pacienti diagnosticati cu cancer de san sau prostata, crescand riscul de osteoporoza si fracturi.

Cercetatorii au analizat mai mult de 3.500 de cazuri de cancer de san si prostatic. Acestia au ajuns la concluzia ca persoanele cu cancer la san tratate cu inhibitori de aromataza sunt mai predispuse sa sufere pierderi ale densitatii osoase si fracturi, fata de pacientii care nu au primit acest tratament.
Astfel si pacientii cu cancer prostatic tratati prin terapie supresoare androgenica au prezentat un risc crescut de afectiuni osoase.

Specialistii au studiat si reactiile pacientilor cu cancer prostatic la tratamentul cu bifosfonati. Pacientii cu cancer prostatic care au fost tratati cu bifosfonati si prin terapie supresoare androgenica au prezentat o crestere a pierderii densitatii osoase. Spre deosebire de acestia, pacientii cu cancer de san care au fost tratati cu bifosfonati, au prezentat o scadere a pierderii densitatii osoase.

"Este clar ca utilizarea bifosfonatilor protejeaza impotriva pierderii densitatii osoase.
Insa doza si durata sunt inca neclare si trebuie aflate. Exista si alte metode de prevenire a pierderii osoase, precum exercitiile fizice, vitamina D si renuntarea la tigari, care pot ajuta
," declara dr. Fred Saad, autorul studiului.

Sursa: ScienceDaily
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod