Testari gratuite ale capacitatii pulmonare cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului


Facebook Twitter Comenteaza
Testari gratuite ale capacitatii pulmonare cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului
Ziua Mondială a Astmului este un eveniment organizat anual de specialişti din foarte multe ţări, în scopul creşterii nivelului de control asupra astmului. În România, Societatea Română de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca, organizează în perioada 2-15 mai o campanie naţională de testare şi educare a populaţiei, sub mesajul: "Tu poţi avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!"

"În perioada 2-13 mai, în cabinete medicale de specialitate din toată ţara se vor face testări gratuite pentru depistarea astmului. De asemenea, bucureştenii îşi pot măsura gratuit funcţia pulmonară şi pe 14 şi 15 mai, în Parcul Tineretului. Testarea se numeşte spirometrie, nu doare, nu durează mult, nu necesită efort, iar rezultatul ei se dă pe loc", spune Prof. Dr. Florin Mihălţan, Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

"În campania de anul acesta lansăm primul site de educaţie medicală dedicat pacienţilor cu astm bronşic din România. Este un site diferit de tot ce am realizat până acum, pentru că, pe lângă informaţiile despre boală, pe care le punem la dispoziţia pacientului, îi oferim şi posibilitatea de a se autoevalua, de a afla singur cât de bine îi merge cu tratamentul pe care îl urmează sau, altfel spus, cât de bine este controlat astmul lui. Şi, cel mai important, printr-o aplicaţie simplă, îi oferim oricărui pacient interesat să meargă pentru o consultaţie la un medic pneumolog, posibilitatea să localizeze cel mai apropiat cabinet de pneumologie şi să intre în legătură cu medicul respectiv. Legat de campania de testare, îi sfătuiesc pe toţi cei interesaţi să intre pe www.invingeastmul.ro pentru a afla centrele medicale unde se fac testările, dar şi informaţii utile despre controlul bolii"
, continuă Prof. Dr. Florin Mihălţan.

Controlul astmului este deopotrivă o necesitate şi un obiectiv realizabil. O persoană cu astm controlat este o persoană care: prezintă simptome minime (sau chiar niciun simptom), nu se trezeşte noaptea din cauza simptomelor, nu foloseşte deloc (sau foloseşte foarte rar) medicaţia de salvare, poate să facă efort fizic ca şi o persoană obişnuită, fără limitări ale activităţilor fizice, are funcţia pulmonară normală (sau aproape normală) (măsurată prin probe specifice), nu are crize de astm (sau sunt foarte rare).

Astmul este o boală cronică de plămâni caracterizată prin probleme recurente de respiraţie şi prin simptome ca lipsa de aer, respiraţie şuierătoare, senzaţie de apăsare în piept şi tuse. În timpul unei respiraţii normale, aerul circulă liber în şi afară din plămâni. Atunci când astmul nu este sub control, căile respiratorii sunt îngrosate, umflate şi inflamate şi sunt mult mai sensibile la schimbările de mediu. Aşa se produce o criză de astm. În timpul crizei de astm, mucoasa căilor respiratorii se îngustează, muşchii din jurului acesteia se contractă, iar mucusul blochează căile respiratorii din plămâni, ceea ce face respiraţia tot mai dificilă.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anca pe 17 Mai 2012, 14:19
    despre astm

    buna sunt din piatra neamt si as dori sa stiu dak in piatra neamt sunt centre unde se fac?

    0
    0

  • popescu pe 9 Mai 2011, 20:39
    testare

    as dori sa stiu centru in care se fac aceste teste in slatina-olt

    0
    0

  • COSTEL pe 4 Mai 2011, 10:37
    tratarea astm

    as vrea sa stiu daca si la IASI se face gratuit ,si daca trebuie bilet de la doctoru de familie .si unde se face ? va multumesc!

    2
    0

  • silvi pe 3 Mai 2011, 16:46
    astm

    pentru testare,incercati la spitalele de pneumoftiziologie s-au pneumologie din orasul unde locuiti.Nu cred ca se fac l copii mici,deoarece e maio greu de comunicat cu ei

    2
    1

  • erd pe 3 Mai 2011, 14:52
    Siteu-ul nu merge in Firefox

    Dar merge perfect in Internent Explorer!!

    1
    0

  • coco pe 3 Mai 2011, 14:14
    testare

    o vrajeala ca toate celelalte ...incercati sa intrati pe site....multumim partidului !!!

    0
    1

  • alina neamtu pe 3 Mai 2011, 09:40
    astm la copii de 2 ani

    se pot face testari si pt copiii de 2 ani? tatal lui si fratele acestuia au astm de ani buni. si ma intrebam daca astmul poate fi ereditar. noi suntem din iasi.

    0
    1

  • DANA pe 3 Mai 2011, 09:09
    testare

    as vrea sa stiu in jud gorj unde se fac aceste testari

    1
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod