Singuratatea provoaca senzatia de frig

Un studiu efectuat de psihologi de la Universitatea din Toronto arata ca persoanele care nu suporta frigul se simt foarte singure. Testele efectuate demonstreaza ca exista o legatura foarte stransa intre perceptia termperaturii si psihic.
S-au efectuat doua experimente pe doua grupuri de persoane. In cazul primului, li s-a cerut voluntarilor sa-si aminteasca o situatie in care au fost exclusi si una cand, dimpotriva, au fost acceptati intr-un grup social si sa estimeze temperatura mediului in care se gaseau cand au trait aceasta experienta. Temperatura indicata varia de la 12 la 40 de grade. Cei care si-au amintit situatia de excludere au declarat ca au simtit o senzatie de frig.

In al doilea experiment voluntarii s-au jucat pe calculator un joc cu o minge.
Unii au fost exclusi din joc in mod treptat, iar altii au primit mai des mingea. Imediat dupa aceasta situatie, cercetatorii au intrebat voluntarii daca prefera mancaruri si bauturi calde sau reci. La fel ca in primul experiment, cei care au fost excusi din joc au cerut lucruri calde pentru a reduce senzatia de frig pe care le-a creat-o excluderea din joc.

Potrivit cercetatorilor, aceasta situatie ar putea explica sentimentele negative pe care le simt unele persoane in timpul iernii. Studiul a fost publicat in Journal of Psychological Science.


Sursa: Corriere della Sera
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod