S-a descoperit sistemul celulelor de protectie "anti-cancer"

Facebook Twitter Comenteaza
S-a descoperit sistemul celulelor de protectie

Cercetatorii au descoperit o veriga lipsa in procesul prin care celulele se protejeaza de cancer, potrivit BBC.co.uk. Acestia au descoperit modul in care o gena, numita p53, poate bloca dezvoltarea tumorilor. Rezultatele studiului prezinta implicatii deosebite pentru tratamentul si diagnosticul cancerului. Studiul a fost efectuat de cercetatori din Singapore si de la Universitatea Dundee.

Gena p53, descoperita pentru prima data acum 30 de ani, joaca un rol vital in pastrarea sanatatii organismului, dictand celulelor degradate sa se autodistruga sau impiedicandu-le sa se multiplice.


In jumatate din totalul cazurilor de cancer, aceasta gena este fie inactiva, fie degradata, permitand celulelor bolnave sa se divida si sa formeze tumori canceroase. Cercetatorii au folosit pestii-zebra pentru a studia modul in care actioneaza gena p53. Folosind o modificare genetica, acestia au determinat colorarea pestilor in verde in etapele in care gena p53 este activa. Au descoperit ca gena nu produce numai proteina p53, ci si o variatie a acestei proteine, numita proteina isoforma, care are acelasi rol de a controla viata celulelor bolnave.


In mod normal, pestele-zebra poate supravietui radiatiilor de mica intensitate, gena p53 reparand daunele produse de radiatii le nivelul ADN-ului. Pestii care prezentau gena p53 inactiva, au murit in urma expunerii la radiatii.

"Intelegand modul in care aceasta gena este controlata la nivelul celulelor, putem descoperi metode de a preveni aparitia celulelor canceroase.", a declarat Prof. Sir David Lane, coordonatorul studiului.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod