Relatia dintre steroizi, astm si cresterea masei musculare

Majoritatea persoanelor care sufera de astm folosesc un inhalator prevazut cu un aparat de masura pentru a inhala medicamente precum: bronhodilatorii sau steroizii. Insa, toate persoanele care sufera de astm stiu ca exista 2 tipuri de steroizi, si ca acestia actioneaza diferit asupra organismului?
Medicamentele cu corticosteroizi (pe scurt fiind denumiti steroizi) pot fi administrati prin inhalare, sub forma de tablete sau injectabil. Versiunile orale si injectabile sunt cunoscute ca steroizi sistemici deoarece patrund in sistemul circulator si au efecte la nivelul intregului organism.

Cei mai multi dintre pacientii cu astm inhaleaza steroizii pentru a evita efectele secundare ale steroizilor sistemici, acestia fiind necesari si pentru tratarea astmului aflat in stadii avansate.

Steroizii folositi pentru tratarea astmului sunt medicamente antiinflamatoare, nu medicamente pentru cresterea masei musculare folosit unori in mod ilicit de catre sportivi de performanta.
Steroizii folositi pentru tratarea astmului deriva din cortizol, un hormon produs de catre glandele suprarenale, in timp ce steroizii folositi pentru cresterea masei musculare la sportivi sunt derivati din testosteron.

Cu toate ca ambele tipuri de steroizi contin cateva substante chimice asemanatoare, au efecte complet diferite asupra corpului si sanatatii.

Tratamentul pentru astm cu bronhodilatatori actioneaza direct asupra tuburilor bronhiale, iar cel cu tablete actioneaza indirect asupra plamanilor, prin sistemul circulator.
Astfel, in timp scurt bronhodilatatorii sunt eliberati, muschii bronhiilor se relaxeaza si sunt redeschise caile aeriene. Controlorii ajuta la relaxarea muschilor bronhiilor, reducand celulele si moleculele implicate in inflamatie.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod