Proiect dedicat tinerelor talente cu HIV

Aflat deja in al doilea an de la lansare, proiectul "Promisiune pentru Viitor" ofera tinerilor infectati cu HIV sansa unui viitor mai bun, intr-o lume in care virusul HIV nu incatuseaza talentul. Astfel, 30 de adolescenti infectati cu HIV se perfectioneaza in pictura, jurnalism, publicitate si fotografie, cu profesionisti de varf din domeniu.
Derulat de UNOPA (Uniunea Nationala a Organizatiilor de Persoane Afectate de HIV/SIDA), cu sprijinul companiei Abbott Laboratories si cu sustinerea celor patru mentori (Mihaela Schiopu, Cristina Simion, Veronica Savanciuc si Gabriel Hennessey), initiativa se doreste un manifest intru sustinerea si promovarea talentului si a vocatiei, dincolo de boala, prejudecati si discriminare.

"HIV nu se transmite prin: inteligenta, creativitate si talent!" este sloganul proiectului "Promisiune pentru Viitor".

Conform sondajului efectuat de Gallup la cererea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, in luna iulie 2008, pe tema perceptii si atitudini ale populatiei Romaniei fata de fenomenul de discriminare, marginalizarea si fenomenele asociate ei sunt adanc gravate in conditia romanilor infectati cu HIV:

  • 54% dintre romani admit faptul ca o persoana infectata cu HIV este discriminata la locul de munca des sau foarte des;
  • 53% se incadreaza in aceiasi parametri de opinie in ceea ce priveste discriminarea in scoli;
  • 29% dintre respondenti au fost de acord si total de acord cu faptul ca tinerii infectati cu HIV ar trebui sa invete in clase separate de restul copiilor;
  • 71% considera ca persoanele infectate ar trebui sa isi declare public conditia;
  • 26% dintre romani, persoanele infectate cu HIV nu ar trebui sa aiba dreptul de a circula cu mijloacele de transport in comun.

"Dincolo de a le provoca suferinta acestor persoane deja suferinde, comportamentele discriminatorii gliseaza, din pacate, spre mult mai multe sectoare ale vietilor lor. Multi dintre noi nici macar nu percepem cum este sa fii ocolit, jignit, gonit din scoala sau privat de dreptul de a munci. Ei bine, in afara faptului ca duc o lupta istovitoare cu boala, tinerii infectati cu HIV duc o lupta teribila cu perceptiile viciate. Ne temem sa le intindem o mana, uitand ca HIV nu se ia pe calea tolerantei", a declarat Iulian Petre, Director Executiv Unopa.

Dupa ce anul trecut s-a incheiat cu rezultate remarcabile, reunite intr-o expozitie de pictura, moda, arta fotografica, proiecte IT si adverting, care a depasit toate asteptarile, programul "Promisiune pentru Viitor", isi reitereaza misiunea si in 2008, continuand sa ofere adolescentilor infectati cu HIV sansa unor optiuni de viitor.


Astfel, anul acesta, "Promisiune pentru Viitor 2008" reuneste 30 de tineri talentati, sub tutela a patru personalitati marcante: Mihaela Schiopu le dezvaluie tehnicile picturii, Cristina Simion ii introduce in universul presei scrise, Veronica Savanciuc le ofera sansa de a fi creativi intr-o agentie de publicitate, in timp ce Gabriel Henessey le dezvaluie secretele artei fotografice.

Programul dispune de un blog parolat, care are misiunea de a facilita comunicarea si colaborarea tinerilor intre ei si cu mentorii lor. "Promisiune pentru Viitor 2008" a debutat pe 27 august 2008 printr-un eveniment ce a adus laolalta tinerii inclusi in program si pe dascalii lor, urmand a se finaliza in luna decembrie, dupa o serie de work-shop-uri si intruniri tematice, care au ca scop lansarea unei carti - experiment.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod