Periuta de dinti ne salveaza de bolile de inima

Studii recente prezentate la congresul "Society for General Microbiology" desfasurat la Dublin dezvaluie importanta igienei orale in prevenirea bolilor de inima, ca de exemplu infarctul.
"Infectiile bacteriene gingivale sunt un factor de risc important in bolile cardiovasculare. In alta ordine de idei, nu conteaza cat de gresi sau de slabi suntem sau cat de mare avem colesterolul. O gura neingrijita reprezinta un pericol pentru inima" - explica Howard Jenkins cercetator al Universitatii Bristol.

In cavitatea bucala umana exista 700 de bacterii si o igiena orala deficitara nu face decat sa le inmulteasca. Printre acestea se gasesc unele esentiale pentru sanatatea omuluiu, dar si unele periculoase care pot fi daunatoare pentru sanatate crescand riscul atacurilor de inima si a ictusului.


S-au mai efectuat si alte studii referitoare la igiena orala si aparitia unor boli si s-a descoperit ca exista o legatura intre parodontoza si diabet - dezechilibrul glicemic scade rezistenta gingiilor la bacterii. De asemenea s-a constatat ca si unele boli ale sistemului digestiv si respirator sunt legate foarte strans de igiena cavitatii bucale.

Sursa: Corriere della Sera
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod