Pericolul din căști: De ce e bine să asculți muzică doar o oră pe zi

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sfătuieşte populaţia să limiteze timpul de ascultare a muzicii la o oră pe zi, pentru protejarea auzului, în condiţiile în care 1,1 miliarde de adolescenţi şi tineri sunt în pericol de deteriorare permanentă a auzului, ascultând muzică "prea mult, prea tare".

Potrivit unui raport al OMS, citat de BBC, playerele audio, concertele şi barurile sunt "o ameninţare serioasă".

Cifrele publicate de OMS arată că 43 de milioane de oameni, cu vârste între 12 şi 35 de ani suferă de pierderea auzului, iar incidenţa acestei probleme este în creştere.

În cadrul grupei de vârstă amintite, potrivit OMS, jumătate dintre oamenii din ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare au fost expuşi unor niveluri periculoase ale volumului sunetului produs de dispozitivele personale de redare a muzicii, relatează postul citat de agenția Mediafax.

Îi îndemn pe iubitorii de muzică să se gândească la riscurile pe termen lung al ascultării de muzică cu ajutorul unui player mp3 la volum ridicat peste nivelul sigur de 85 de decibeliPaul Breckell
De asemenea, 40% din populaţia acestor ţări a fost expusă unor niveluri periculoase de zgomot în baruri şi cluburi.

Proporţia de adolescenţi americani care suferă de pierdere a acuităţii auditive a crescut de la 3,5%, în 1994, la 5,3%, în 2006.

"Ceea ce încercăm să facem este să creştem gradul de conştientizare referitor la o problemă despre care nu se discută destul, dar care are potenţialul de a provoca daune care pot fi, de altfel, prevenite foarte uşor"
, a declarat, pentru BBC, doctorul Etienne Krug, director pentru prevenirea rănilor în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

"Pe lângă faptul că este important ca volumul sunetului să fie menţinut la niveluri joase, limitarea utilizării dispozitivelor muzicale personale la o oră pe zi ar putea ajuta foarte mult în ce priveşte reducerea expunerii la zgomot"
, se mai spune în raportul OMS.

"Aceasta este o recomandare generală, nu este calculată la minut, dar este utilă pentru a-i face să se gândească pe cei care petrec zece ore pe zi ascultând muzică de la un player mp3.
Dar chiar şi o oră poate fi prea mult dacă volumul este prea ridicat"
, a mai spus Krug.

Cu cât sunetul este mai puternic (măsurat în decibeli, dB), cu atât mai repede acesta afectează auzul. Limitele temporale sigure pentru ascultare, potrivit OMS, sunt: 85 dB - nivelul de zgomot din interiorul unui automobil - opt ore, 90 dB - maşină de tuns iarba - două ore şi jumătate, 95 dB - zgomotul produs în medie de o motocicletă - 47 de minute, 100 dB - zgomot produs de claxon sau de metrou- 15 minute, 105 dB - mp3 player la volum maxim - patru minute, 115 dB - concert rock foarte zgomotos - 28 de secunde, 120 dB - zgomotul produs de vuvuzele sau sirene - nouă secunde.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod