OMS recomanda prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV

Vaccinul Cervarix este recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii si primeste statutul de precalificare in vederea includerii acestuia in campaniile de prevenire a cancerului de col uterin in tarile in curs de dezvoltare.
In aprilie 2009, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tuturor guvernelor sa ia in considerare introducerea programelor de imunizare nationala anti-HPV acolo unde prevenirea cancerului de col uterin este o prioritate pentru sanatatea publica. Peste 80% din cele 280.000 de cazuri anuale de deces prin cancer de col uterin se inregistreaza in tari cu resurse limitate. Cancerul de col uterin afecteaza femeile sarace din tarile cele mai slab dezvoltate, cu o agresivitate ridicata datorita absentei serviciilor de screening precum si a prevalentei ridicate a altor afectiuni grave precum HIV/SIDA.


"Cervarix poate salva vietile a milioane de femei in intreaga lume, dar aceasta numai daca vaccinul ajunge la cei care au nevoie cel mai mult de el", spune Jean Stephenne, presedinte al GSK Biologicals.

Vaccinul asigura protectie impotriva virusului papilloma uman (HPV), virus care determina cancerul de col uterin. Vaccinul asigura protectie eficienta impotriva celor mai frecvente doua tulpini HPV oncongene 16 si 18 (resposabile pentru 70% din numarul total de cazuri de cancer de col uterin la nivel mondial).
Cervarix a primit aprobarea autoritatilor de reglementare din 97 de tari la nivel global.

In fiecare an, aproape 500.000 de femei din intreaga lume sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 274.000 mor din cauza acestei afectiuni. Romania se situeaza pe primul loc din Europa in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea datorata cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mult decat media tarilor din Uniunea Europeana.

In prezent, in Romania, sub coordonarea Ministerului Sanatatii, cu sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, si cu sustinerea OMS, UNICEF si a Fondului ONU pentru Populatie se desfasoara o campanie de informare pentru prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV.
Campania de informare este finantata integral de catre companiile producatoare a vaccinurilor anti-HPV. Pentru mai multe detalii vizitati www.informarehpv.ro.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Stefania pe 22 Iul 2009, 15:04
    Ne vaccinam?

    Celor care se sperie de posibilele efecte adverse ale medicamentelor in general, le recomand sa nu faca niciun vaccin. S-o dea pe ceaiuri. Am spus asta pentru a preintampina aberatiile celor care contesta toate vaccinurile. Daca nu vor, sa n-o faca. Nu indemn pe nimeni sa accepte vaccinul asta. Vreau decat sa dau o mica informatie: in Marea Britanie, rata de accept a vaccinarii din partea parintilor a fost de 80%. In Romania decat 2%. Care tara este printre primele in topul mortalitatii cauzate de cancer de col? In niciun caz Marea Britanie. Asa suntem noi, romanii, mai altfel decat ceilalti.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod