MS va reabilita 22 de maternitati cu fonduri de la Banca Mondiala

Dr. Ion Bazac, ministrul Sanatatii a semnat astazi protocoalele de colaborare dintre Ministerul Sanatatii, autoritatile locale si cele 22 de spitale pentru inceperea lucrarilor de reabilitare si modernizare a sectiilor de obstetrica - ginecologie si neonatologie.
Investitia MS va demara in luna septembrie si se va derula in cadrul proiectului de "Reforma a Sectorului Sanitar faza a doua", finantat din fonduri ale Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare - BIRD si de la Banca Europeana de Investitii – BEI.

"La mai putin de o luna de la inceperea mandatului meu, Banca Mondiala avertiza Ministerul Sanatatii ca Romania risca sa plateasca penalitati si sa piarda finantarea pentru reabilitarea maternitatilor din Programul Bancii Mondiale.
Din 2004, cand am parasit MS ca secretar de stat si cand s-au stabilit unitatile care sa fie cuprinse in acest program, maternitatile au ramas in aceeasi situatie - finantarea pentru reabilitare nu a fost utilizata. Astazi, la doar 6 luni de guvernare, intr-o perioada economica dificila si dupa 4 ani de asteptare, 22 de maternitati si sectii de obstetrica-neonatologie intra in linie dreapta pentru reabilitare"
,  a declarat ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac.

Valoarea totala a proiectului se ridica la circa 60  mil.
euro. Durata de executie a lucrarilor de reabilitare este cuprinsa intre 4 luni si 24 de luni, in functie de nivelul de competenta al unitatii spitalicesti, de complexitatea lucrarilor si de specialitatea spitalului (unele spitale sunt de specialitate obstetrica – ginecologie).

Cele 22 de sectii de obstetrica -ginecologie si neonatologie se afla in spitale din  Botosani, Suceava, Neamt, Bacau, Iasi, Galati, Braila, Giurgiu, Dolj, Bistrita Nasaud, Cluj, Harghita, Brasov, Pahova, Mures si Bucuresti.
Lucrarile de reabilitare vizeaza recompartimentarea saloanelor, echiparea lor cu grup sanitar si dus, refinisarea spatiilor, inlocuirea tamplariilor, modernizarea instalatiilor termice, electrice si sanitare, reconformarea spatiilor de operatie si altele.

Proiectul MS va asigura servicii mai accesibile, de calitate imbunatatita si cu rezultate medicale imbunatatite pentru persoanele care necesita asistenta maternala si neonatala, asistenta medicala de urgenta si asistenta medicala primara in mediul rural.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod