Ministerul Sanatatii va efectua controale la spitalele cu datorii

Comisii mixte ale Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate vor efectua controale la spitalele care au acumulat datorii la furnizorii de medicamente si materiale sanitare.
In perioada 29 iunie - 10 iulie, 19 comisii de control vor face controale incrucisate, in judete diferite, a executiei bugetare a unitatilor cu paturi, structurii datoriilor si se va stabili cum au fost directionate fondurile platite la inceput de an. Reprezentantii furnizorilor si ai distribuitorilor au primit o fisa de control similara pe care o vor completa conform evidentelor proprii.

"Am totala deschidere spre a gasi o solutie care sa deblocheze situatia actuala. Vreau insa sa inteleg cum anume s-au realizat si in ce constau aceste datorii, daca se inscriu in limitele bugetului sau reprezinta depasiri ale acestuia.
La preluarea mandatului am cerut spitalelor situatia la zi a datoriilor pana la 31 decembrie 2008. Am achitat atunci, in ianuarie si februarie, 300 milioane euro, acum insa constat ca apar alte datorii, acumulate in perioada 2005-2008"
, a declarat ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac, in timpul intalnirii dintre reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si cei ai furnizorilor de materiale sanitare si producatorilor de medicamente.

La sfarsitul perioadei de control toate aceste date vor fi confruntate si se va lua o decizie cu privire la sumele care vor putea fi legal platite.


"Vorbim despre aproximativ 10% din totalul spitalelor din Romania. Restul nu au astfel de probleme in prezent, ceea ce dovedeste faptul ca se poate gestiona sistemul daca exista un management de calitate. Nu pot permite ca banii publici sa acopere lipsa de profesionalism si de performanta a anumitor manageri", a mai declarat ministrul Sanatatii.

De asemenea, incepand cu data de 5 iulie, Ministerul Sanatatii va publica pe portalul e-sanatate.ro executia bugetara a tuturor spitalelor publice. "Nu avem alta varianta decat transparenta totala.
Prin intermediul acestui portal toti cei interesati vor putea sa vada cum isi gestioneaza fiecare spital bugetul alocat"
, a spus ministrul Bazac.

Ministerul Sanatatii va incepe in perioada imediat urmatoare si controale in farmacii pentru a verifica modul in care se respecta Ordinul ministrului Sanatatii nr. 75/2009, precum si modul in care se elibereaza retete pe DCI.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod