Medicii de familie ii vor prelua pe diabetici



Doar cu acelea care au contract cu casele de asigurari, iar tratamentul va fi acordat pentru trei luni, nu pentru doua ca pana acum.

In plus, medicii de familie vor putea prescrie medicamentele si vor putea face analize, urmand sa fie dotati cu aparate de masurare a glicemiei. Informatiile au fost anuntate ieri de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, intr-o videoconferinta organizata la sediul guvernului. „Casele de asigurari au obligatia sa asigure la farmacii fonduri pentru 90 zile”, a declarat ministrul.

Retetele pentru medicamentele orale vor fi eliberate si de medicul de familie, pe baza scrisorii medicale transmise de diabetolog, prin intermediul pacientului.

In plus, medicul de familie este obligat sa-l trimita pe bolnav de doua ori pe an la un control de specialitate, iar anual li se va intocmi o evaluare a starii de sanatate.

„Medicilor de familie li se vor plati serviciile pe care le vor presta. Cabinetele acestora vor fi dotate gratuit, pana la 31 octombrie, cu glucometre si teste pentru determinarea glicemiei, iar cei 400.000 de diabetici inscrisi in program vor beneficia de o testare gratuita in fiecare luna”, a mai spus Nicolaescu.

Ministerul Sanatatii a alocat in 2006, pentru programul de diabet, 40 de milioane de lei noi.

Pana acum, cei peste 300.000 de bolnavi puteau lua medicamente doar din cateva centre medicale, unde in fiecare luna se formau cozi interminabile. (Andreea Georgescu)

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod