Medicament pentru boala care afecteaza coagularea sangelui

Administratia pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor din S.U.A a aprobat saptamana trecuta un medicament care ar putea fi de folos persoanelor cu o boala extrem de rara care afecteaza coagularea sangelui.
Nplate este primul medicament care stimuleaza formarea trombocitelor cu rol important in procesul de coagulare a sangelui si poate sa ajute persoanele care sufera de o boala rara de sange in care organismul isi ataca propriile trombocite.

Participantii la studiu au primit saptamanal injectii cu Nplate, o versiune a unei proteine care incurajeaza productia de trombocite si dupa 6 luni s-a constatat o crestere a numarului acestora. Cercetatorii sustin ca in spatele rezultatelor au o cercetare de peste 15 ani pentru a intelege excat procesul de productie a trombocitelor in maduva osoasa.


Cu toate acestea, expertii recomanda o supraveghere permanenta a persoanelor care vor lua acest medicament din cauza posibilelor efecte adverse, printre care FDA a mentionat de anormalitati la nivelul maduvei osoase sau cheaguri de sange periculoase. Mai mult, in timpul cercetarii 4 participanti la studiu au dezvoltat leucemie, insa FDA sustine ca sunt necesare studii amanuntite pentru a depista o oarecare legatura intre leucemie si utilizarea noului medicament.

Sursa: The New York Times
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dorin pe 22 Mai 2009, 13:12
    nplate250

    Ce perspective sint de a ne trata cu acest medicament in Romania

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod