77 cazuri de melanom depistate la Euro Melanoma Day 2008

77 cazuri de melanom au fost identificate cu ocazia Euro Melanoma Day (Ziua europeana pentru depistarea melanomului), eveniment organizat de Societatea Romana de Dermatologie si Laboratoarele la Roche Posay.
Actiunea a fost organizata pe 15 mai si s-a bucurat de participarea a 140 medici dermatologi care au acordat gratuit 2092 consultatii de specialitate, de trei ori mai multe consultatii decat in anul 2006.

Au fost identificate 77 cazuri cu melanom (3,68% - procent similar cu cel inregistrat la actiunea din 2007), 97 cazuri de carcinom bazocelular si 14 cazuri de carcinom spinocelular. Pentru aproape 600 de alunite suspecte s-a recomandat supraveghere clinica in urmatoarele sase luni. Peste jumatate dintre pacienti (58,5%) au identificat singuri leziunile suspecte si au solicitat astfel consultul dermatologic.
 
Referitor la utilizarea mijloacelor de fotoprotectie s-a constatat ca 45,6% dintre pacienti nu se fotoprotejeaza, 18,3% se protejeaza rareori, 19,8% aplica uneori mijloace de fotoprotectie, numai 16% folosesc deseori fotoprotectia si doar 0,3% dintre cei intrebati folosesc intotdeauna mijloacele de fotoprotectie.
Rezultatele actiunii subliniaza importanta informarii populatiei referitor la actiunea razelor soarelui asupra tegumentelor. Toti pacientii consultati au primit sfaturi detaliate despre modalitatile de fotoprotectie si materiale informative despre identificarea precoce a melanomului.

Euro Melanoma Day este desfasurata concomitent in 28 de tari sub egida Academiei Europene de Dermatologie si Venerologie (EADV). In Romania, campania a beneficiat de sprijinul Ministerului Sanatatii Publice si al EADV.

Urmatoarea editie a "Zilei europene pentru depistarea Melanomului" se va desfasura pe data de 18 mai 2009.
Pana atunci nu ezitati sa contactati medicul dermatolog pentru orice alunita la care sesizati o modificare (culoare, dimensiune, forma etc.).

Melanomul are legatura directa cu expunerea la soare. El este o tumora care se dezvolta din celulele care intervin in colorarea pielii, celulele pigmentare. Pentru ca prezinta un risc ridicat de metastazare, melanomul este cel mai periculos cancer de piele. Varsta medie pentru aparitia unui melanom este de 45-50 de ani, acesta fiind mai des intalnit la femei decat la barbati. Zonele in care melanomul se manifesta cel mai frecvent sunt gambele la femei si toracele posterior la barbati.

Melanomul poate fi foarte agresiv, dar un diagnostic precoce permite vindecarea.
Oricine poate sa dezvolte un melanom cutanat, dar riscul este mai mare daca se indeplineste una dintre conditiile: tegument sensibil la soare (piele, ochi si par deschise la culoare); factori genetici (prezenta a numeroase alunite peste 100, antecedente personale sau in familie de tumori cutanate); arsuri solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani; obiceiul bronzarii artificiale, la solar.

Ce ar trebui sa ne alerteze?

1. Aparitia unei noi alunite care se modifica rapid in dimensiuni sau culoare;
2. Modificarea recenta a aspectului unei alunite (dimensiuni sau culoare).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod