Impactul constipatiei asupra calitatii vietii

Peste 15% din populatia adulta din Europa de Vest sufera de constipatie, in vreme de pana la 28% dintre nord-americani se plang de aceasta afectiune, cu afecete serioase asupra vietii sociale si starii generale de sanatate. Constipatia poate afecta in mod consideranbil atitudinea oamenilor fata de ei insisi si capacitatea acestora de a face fata activitatilor fizice si sociale.
Un studiu  realizat de Durcolax, care analizeaza impactul pe care il poate avea costipatia asupra calitatii vietii, arata ca 5% dintre barbati si 15% dintre femei sunt afectati de constipatie, iar probleme se agraveaza o data cu inaintarea in varsta. La studiu au participat 3000 de subiecti din 7 tari.

Statisticile arata ca 48,6% dintre persoanele care au probleme cu constipatia considera ca au o stare generala de sanatate mai precara, comparativ cu 43% dintre cei care nu sufera de constipatie.


Efectele constipatiei asupra starii psihice nu sunt nici ele de neglijat, constipatia avand efecte similare cu ale altor boli, considerate mult mai grave. "Spre exemplu, efectele negative ale constipatiei, atat la nivelul starii generale de sanatate cat si la nivelul vitalitatii si tonusului in special la anumite categorii de subiecti se apropie foarte mult de nivelul de disconfort raportat de pacienti care sufera de boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)", se arata in studiu.


Totodata, aproximativ jumatate au recunoscut ca sunt rezervati in a lua masa in oras, a merge la o petrecere sau a face sport, de teama disconfortului cauzat de constipatie.

Studii epidemiologice sugereaza ca aparitia constipatiei poate fi legata de factori socioeconomici, iar grupurile cu venituri mici sunt mai afectate in comparatie cu grupurile cu venituri medii-mari din aceeasi tara. Pe de alta parte, nu s-a putut demonstra daca nutritia, activitatea fizica si schimbarile hormonale joaca un rol determinant in aparitia si evolutia constipatiei.

Cercetarea a mai aratat ca indivizii sunt ingrijorati din cauza afectiunii de care sufera, insa nu stiu ce sa faca in aceasta privinta.
Un raspuns frecvent intalnit a fost "... adevarul este ca, atunci cand sunt constipat, nu ma simt sigur pe mine, sunt iritabil si sufar adesea de dureri puternice, lucru pe care multe persoane nu il realizeaza. Cel mai rau este ca nu pot fi eu insumi, deoarece nu ma pot gandi decat la durere..."  

Laxativele constituie tratamentul preferat pentru constipatie, cu toate ca schimbarile in stilul de viata, nutritia si exercitiile fizice sunt adesea recomandate de medic.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • erika pe 26 Nov 2008, 20:58
    Se simte super naspa

    pfff... am doar 17 ani si sufar de asa ceva deoarece am luat biotics... cand am mers de urgenta la spital deoarece aveam diaree si vomitam intruna, mi s-a spus ca este enterita acuta si sa fac un tratament cu biotics... toate bune si frumoase pana cand, dupa ce am facut acest tratament sa merg la toaleta era din ce in ce mai dificil... am luat medicamente, supozitoare, ceaiuri, tot felul de cereale si tot nu trece... e groaznic doare si la inceput chiar sangeram... problema aceasta e ce cca 3 saptamani. Weekend-ul acesta trebuia sa merg in excursie dar nu pot merge pentru ca nu imi trece aceasta problema si nu pot merge la toaleta daca nu stau in apa calda cca jumatate de ora.... si da, cum spune articolul te impiedica sa faci multe.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod