Evita soarele intre orele 11 si 18 pe canicula!

Pentru prevenirea incidentelor in aceasta perioada cu temperaturi extreme, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18.
De asemenea, in perioadele de canicula este recomandat consumul zinic de lichide (intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.
Este obligatorie evitarea bauturilor cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine sa faci dusuri caldute, fara a te sterge de apa, iar daca ai aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala. Daca este absolut necesar sa te expui la soare intre orele amiezii trebuie sa folosesti o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.


De asemenea, evita activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc.) si ai grija de persoanele dependente de tine (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu ti le solicita. Pastreaza contactul permanent cu vecini, rude, cunostinte care sunt in varsta sau cu dizabilitati, interesandu-te de starea lor de sanatate.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod