Etichetele arata gradul de iradiere a produselor



Pentru pastrarea calitatii unor produse si prelungirea duratei lor de depozitare, unii producatori, cultivatori si distribuitori, folosesc iradierea, una dintre cele mai noi si mai controversate metode de conservare.

Regulamentele UE cer etichetarea alimentelor de acest tip, de aceea este bine ca inainte de a cumpara un produs sa verificati si nivelul de iradiere la care a fost expus. Cele mai multe tari au fost de acord cu iradierea limitata, se arata in volumul "Mancarea si Sanatatea", aparut la Editura Reader’s Digest, unde sunt explicate si efectele acestei proceduri.

In doze slabe pana la moderate, radiatiile nu afecteaza continutul de minerale sau valorile nutritionale ale proteinelor, carbohidratilor si grasimilor saturate din alimente, dar, in cantitati mai mari, ele pot fi periculoase.

O doza mare de iradiere poate distruge cam jumatate din continutul de vitamine al unui aliment.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lidia niculae pe 12 Aug 2006, 14:57
    iradierea produselor

    cum arata aceasta eticheta care dovedeste ca produsul a fost iradiat ?

    0
    0

  • oprea pe 11 Aug 2006, 20:24

    Sunt asistent medical,si vad zi de zi "efectele" radiatiilor si al conservantilor in hrana noastra a tuturor dar mai ales in hrana copiilor, fara suparare, mamele din ziua de azi, ma refer la mamele bebelusilor sunt f. comode, au la dispozitie pempers si magazine pline de hrana pentru bebelusii lor(diverse piureuri de legume si fructe, branzeturi etc) in loc sa pregateasca hrana proaspata din legumele si fructe de pe piata, si se plang din trei in trei zile medicului de diverse probleme ale bebelusilor lor; diaree, urticarie si nu in ultimul rand de imunitatea copilului.Avand in vedere ca exista vitamine in farmacii, traiasca supermarketurile cu hrana lor gata pregatita ca noi mamele avem de vazut o groaza de telenovele.Sper ca am fost coerenta si nu f reaaaaa!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod