Endometrioza ar putea fi o boala embriogenetica

Potrivit studiilor efectuate de cercetatorii italieni care incearca sa descopere originile endometriozei, boala poate fi de natura genetica.
Oamenii de stiinta de la Fundatia Italiana de Endometrioza, de la Universitatea Federico II din Napoli si de la Universitatea din Trieste au analizat 36 de embrioni feminini si in 11% din cazuri au gasit celule endometriale si in afara uterului. Procentul este comparabil cu cel al femeilor de varsta adulta care se confrunta cu endometrioza (10-15%). Este prima data cand se demonstreaza stiintific originea ereditara a acestei boli.

Endometrioza reprezinta o cauza principala de infertilitate. Are un potential invalidant urias, produce leziuni si modificari ale organelor reproducatoare, dureri care uneori se dovedesc insuportabile, iritabilitate, avand consecinte majore asupra vietii de familie si sociale.
Afecteaza 14 milioane de femei din Europa, iar la nivel mondial au acest diagnostic 150 de milioane de femei cu varsta cuprinsa intre 12 si 45 de ani.

Sursa: Corriere della sera
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod