Diabetul si boala celiaca pot avea cauze comune

Potrivit unui studiu realizat de oameni de stiinta de la Universitatea Cambridge si Scoala de Medicina si Stomatologie din Londra, dibetul de tip 1 si boala celiaca au origini genetice comune. Acestia au identificat 7 regiuni de cromozomi care se impart intre cele doua afectiuni.
Prin acest studiu cercetatorii au conturat ipoteza ca proteina gluten , despre care deja se stie ca determina aparitia bolii celiace, poate determina si aparitia diabetului de tip 1.

Diabetul de tip 1 determina organismul sa atace celulele beta din pancreas, limitandu-i capacitatea de a produce insulina necesara pentru a regla nivelul de zahar din sange. In contrasct boala celiaca ataca intestinul subtiri.
Totusi, trebuie stiut ca ambele afectiuni sunt cauzate de proasta functionare a sistemului imunitar.


Mai mult, dezvoltarea si anatomia intestinului si a pancreasului sunt asemanatoare, iar sistemul imunitar al intestinului ale legatura cu nodului limfatici ai pancreasului, care duc la inflamatia pancreasului, fapt ce determina distrugerea celulelor beta.

"Rezultatele noastre necesita evalari viitoare asupra ipotezei ca cerealele si consumul de gluten pot conduce la perturbarea functiei sistemului imunitar asupra intestinelor dar si la perturbarea sistemul imunitar pancreatic", au notat cercetatorii.


Cercetatorul Prof. David van Heel sustine ca "aceste descoperiri sugereaza existenta unui mecanism comun care cauzeaza atat boala celiaca cat si diabetul de tip 1 - nu ne asteptam ca factorii genetici de risc sa se imparta in zone atat de mari".

Sursa: BBC.co.uk
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod