Declaratia lui Bazac despre fertilizarea in vitro

“Am abrogat un articol al unui Ordin de Ministru care incalca flagrant prevederile Legii 95/2006 cu privire la activitatile de prelevare de organe, tesuturi si celule. Astfel, acest articol modifica Legea 95 si permitea entitatilor private si de stat sa execute aceste operatiuni in scopul obtinerii de profit. Se incalca astfel o prevedere dintr-o lege organica, lucru care constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani. Mai mult decat atat, articolul vine in contradictie cu legislatia europeana in domeniu, care situeaza aceste activitati total in afara sferei profitului material.

Vreau sa specific foarte clar faptul ca anularea acestui articol nu plaseaza in ilegalitate procedura de fertilizare in vitro, ci se refera strict la prelevarea de celule si tesuturi umane contra cost.
Astfel, in acest moment, constituie ilegalitate donarea de ovule in scopul obtinerii de profit material, prevedere care se aplica in toate statele Uniunii Europene. Acest lucru nu afecteaza insa procedura de implantare a ovulelor, adica operatiunea de fertilizare in vitro.


Doresc sa le transmit celor care acuza lipsa unei dezbateri publice pe aceasta tema ca nu este necesar un astfel de demers atunci cand este vorba despre respectarea legii si ca, sustinand reintroducerea acestui articol, militeaza astfel pentru incurajarea traficului de tesuturi si celule si pentru perpetuarea cazurilor de tipul Sabyc.

Personal, regret faptul ca nici actualul, nici fostul director al ANT nu m-au informat asupra aceastei nereguli si ca, din aceasta cauza, nu am putut lua aceasta masura inca de la inceputul mandatului meu.
Ceea ce am facut a fost sa indrept o ilegalitate si ma astept ca, mai departe, Agentia Nationala de Transplant sa detalieze prevederile legate de aceste tipuri de activitati si sa emita reglementari specifice pentru fiecare categorie in parte, in conformitate cu legislatia europeana".
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • catalin pe 9 Oct 2009, 09:32
    ultimul loc la ingrijiri medicale din europa

    Dupa ce ca suntem vai de capul nostru la ingrijiri medicale se interzice si fertizlizarea in vitro ca sa mai facem un pas inapoi. Oare cat o sa le ia sa interzica si transplantul de organe ca sa nu obtina careva foloase materiale. Sa lasam oamenii sa moara decat sa le dam o sansa la viata. Asta pare sa fie lozinca lor. In loc sa mergem inainte, facem tot mai multi pasi inapoi. Chestii de genul asta ma imping sa merg la vot in dorinta de altceva pentru ca oamenii dupa ce ca sutn avari mai sunt si egoisti.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod