Comisia Europeana solicita Romaniei sprijin pentru vaccinul impotriva virusului A/H1N1

Comisarul european pentru sanatate, Androulla Vassiliou, a solicitat printr-o scrisoare ministrului Sanatatii, dr. Ion Bazac, sustinere din partea Romaniei pentru agenda Comisiei de a procura un vaccin impotriva noii gripe.
Androulla Vassiliou a subliniat in mesajul sau necesitatea reluarii discutiilor despre vaccinul pentru virusul A/H1N1 in urmatoarea reuniune a Consiliului European a ministrilor Sanatatii din 9 iunie 2009 de la Luxemburg, la care ministrul Bazac va fi prezent. Potrivit oficialului european, Comisia doreste urgentarea realizarii unei coordonari la nivel comunitar pentru managementul procurarii si strategia distributiei unui vaccin in caz de pandemie in Europa si solicita in acest sens sprijinul ministrilor Sanatatii din tarile membre UE.

Ministrul Sanatatii isi manifesta deschiderea de a colabora politic si stiintific cu Comisia Europeana si cu statele membre pentru a gasi solutii de restrangere a raspandirii virusului pe continent.
De asemenea, MS poate pune furniza, prin Institutul Catacuzino, Institutul Matei Bals si Centrul National de Referinta pentru Gripa, date epidemiologice si medicale culese pana in acest moment cu privire la forma virusului inregistrat in Romania, precum si la manifestarea clinica a acestuia la pacientii infectati din tara noastra.

Romania are capacitatea, prin Institutul National Cantacuzino, sa produca si sa infioleze un vaccin impotriva noului virus, in cazul in care tulpina izolata ii va fi furnizata.
De asemenea, Institutul National Cantacuzino are capacitatea de a diagnostica si confirma infectia cu noul virus gripal prin metode de microbiologie moleculara. Institutul este acreditat pentru a confirma virusul gripal atat la nivel national, cat si regional pentru 9 tari din Europa (Albania, Moldova, Croatia, Belarus, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Macedonia, Serbia, Bulgaria).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod