Clasificarea produselor dietetice



Pentru oricare produs dietetic, producatorul ar trebui sa aiba si avizul Ministerului Sanatatii si sa cunoasca principiile dietoterapiei. Se considera "dietetic" produsul alimentar, care in afara calitatii materiilor prime utilizate (produsele bio) trebuie sa prezinte proprietati specifice pentru insanatosirea organismului, ceea ce presupune un mod de preparare (de fabricatie) special, cu adaos sau eliminare de substante determinante. Produsele dietetice raspund in cadrul "ratiei dietetice" nevoilor nutritionale, ale persoanelor care se gasesc in conditii fiziologice speciale (sarcini, efort fizic si intelectual marit etc.), sau a caror stare de sanatate cere o alimentatie corespunzatoare.

De la aceste "principii" de preparare a produselor dietetice, medicii au incercat o prima clasificare a acestor produse. O prima grupa ar fi constituita din produsele alimentare destinate in alimentatia sugarilor si copiilor. O a doua grupa este cea a produselor dietetice "speciale" destinate nevoilor nutritionale provocate de boala sau dereglare de metabolism. Acestea sunt cunoscute sub numele generic de "produse de regim". In aceasta grupa intra produsele dietetice pentru regimuri necesitand un aport proteic special, pentru regimuri sarace in sodiu sau glucide, regimuri hipocalorice etc.
O a treia categorie ar cuprinde si alimentele de efort si crestere. Este vorba de nutrienti necesari pentru omul care se vrea sanatos, al carui organism este supus la un efort exceptional cum sunt: sportivii, activitatile de munca grea in subteran, astronautii etc.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elenah pe 19 Dec 2006, 07:34
    la ce ne ajuta?

    La ce ne ajuta ca ne insirati categorii de produse dietetice,daca nu ne spuneti care sunt acele produse din cadrul fiecarei categorii????

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod