Celulele grase ale persoanelor obeze sunt "bolnave"

Potrivit unui nou studiu realizat de echipa ce cercetatori de la Scoala Universitara de Medicina, celulele grase ale oamenilor care sufera de obezitate sunt "bolnave" in comparatie cu cele ale persoanelor cu greutate normala.
Un grup de cercetatori de la Scoala Universitara de Medicina a analizat mostre de grasimi din partea superioara a coapsei in cazul a 6 persoane cu greutate normala si 6 obeze.

Astfel, in urma acestor analize cercetatorii au descoperit diferente semnificative in randul celulelor grase in cazul persoanelor slabe si grase care au participat la studiu.

"In cazul persoanelor obeze a fost identificat un deficit de celule grase in anumite zone", sustine autorul studiului Guenther Boden.
Totodata, acesta sustine ca celulele grase erau stesate la nivelul reticulului endoplastic (ER), care ajuta celulele sa sintetizeze proteinele si sa monitorizeze cum sunt inlantuite.

Cand ER este stresat, celulele produc anumite proteine care in cele din urma conduc la rezistenta la insulina. Trebuie mentionat, ca rezistenta la insulina joaca un rol foarte important in dezvoltarea factorilor care duc la aparitie obezitatii.

Diferenta dintre celulele grase in cazul persoanelor obeze si cele slabe ajuta la explicarea legaturii dintre obezitate si riscul ridicat de a face diabet, afectiuni cardiovasculare etc.


Sursa: Healthy Day
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod