Canabisul dubleaza riscul de cancer testicular

Potrivit unui studiu efectuat de cercetatorii americani, barbatii care fumeaza cu regularitate canabis sunt cu pana la 70% mai expusi sa dezvolte cancer testicular fata de cei care nu au fumat niciodata.
Studiile s-au bazat pe analizarea modului de viata a 369 de barbati cu cancer testicular care au fumat canabis. Rezultatele acestora au fost comparate cu analiza altor 979 de cazuri de barbati care nu sufereau de cancer. S-a stabilit ca exista o legatura intre consumul de canabis si cancer, dincolo de alte vicii precum tutunul sau alcoolul si chiar istoricul familial.

Canabisul are legatura cu o forma foarte agresiva de cancer testicular care afecteaza barbatii de varste mai tinere si este responsabil de 40% din formele de cancer de acest tip.

"Studiul nostru nu este primul care sugereaza ca modul de viata al barbatilor este unul din factorii care duc la aparitia cancerului, dar este primul care se refera la consumul de marijuana", a declarat Stephen Schwartz, epidemiologist la Fred Hutchinson Cancer Research Centre din Seattle, Washington.

Cu toate ca este un cancer curabil, cancerul testicular omoara anual mii de barbati, afectandu-i cel mai adesea pe cei din grupa de varsta 15 - 35 de ani.
Cea mai la indemana metoda prin care se poate preveni este autoexaminarea testiculelor.

Sursa: The Independent
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod