Avortul cu pilule



Vanzarile pentru pilula avortiva RU486 au atins recordul in Marea Britanie, potrivit publicatiei "Times". Zece mii de femei au avortat acasa anul trecut cu ajutorul acestui medicament care poate inlocui chiuretajele. Si in Franta, pilula avortiva RU486 se foloseste pe scara larga, costurile tratamentului fiind acoperite de sistemul de asigurari. Ea a ajuns si in Suedia, Belgia sau SUA. La noi, medicamentul miracol nu se comercializeaza inca.

In Franta, costurile unui avort rapid variaza intre 190 si 257 de euro, in timp ce preturile unui chiuretaj sunt intre 190 si 275 de euro.

Alternativa la chiuretaje

Administrarea de RU486 este mai putin riscanta decat "metoda oarba", chiuretajul, spun medicii ginecologi, neexistand riscul infectiilor, perforarii uterului sau cel al aparitiei infertilitatii.

Mai mult, pastila ar putea fi administrata gravidelor la care se depisteaza feti cu malformatii.

"Medicamentul are insa si contraindicatii. Nu poate fi dat, spre exemplu, celor cu probleme hepatice grave sau hipertensivelor", avertizeaza dr. Anca Simionescu, ginecolog la Spitalul Filantropia din Bucuresti, adaugand ca pastila se administreaza numai in primele 60 de zile de sarcina.

Prima doza se ia in spital, administrandu-se o substanta numita mifepristol, iar dupa 24 de ore pacienta se intalneste din nou cu medicul care ii prescrie cel de-al doilea medicament, Cytotec, pe baza de misoprostol. "In urmatoarele 24 de ore se produce avortul spontan, de aceea este nevoie ca pacienta sa stea intreaga dimineata in spital pentru a expulza", explica dr. Simionescu.

In Spitalul Filantropia din Bucuresti au loc in jur de 30 de intreruperi de sarcina zilnic, ceea ce, spun medicii, inseamna mult.

"Pentru unele femei inca este mai ieftin sa-si plateasca un chiuretaj decat sa ia contraceptive", explica dr. Simionescu.

De ce nu avem pastila in Romania?

In tara noastra, nu exista legislatie pentru comercializarea acestei pilule, iar importatorii spun ca si-ar asuma riscuri mult prea mari daca ar incerca sa aduca acest medicament si la noi. Numai inregistrarea ar dura intre sase luni si un an, fiindca procedurile sunt foarte complicate.

"RU486 este un medicament ce se supune unei legislatii foarte riguroase. Se elibereaza doar prin retele spitalicesti, necesita reteta in triplu exemplar, ca si morfina, si costa mult", precizeaza dr. Simionescu.
Ileana Niculescu, director executiv la Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente, spune ca, cel mai probabil, medicamentul lipseste de la noi din ratiuni comerciale.

"Fiind distribuit prin reteaua spitalelor, si nu prin farmacii, costurile sale ar trebui suportate si de sistemul de asigurari de sanatate. Ar fi destul de greu, fiindca este un medicament scump".

Pentru ca un produs sa poata fi distribuit la noi trebuie sa aiba autorizatie de punere pe piata si sa fie inregistrat la Agentia Nationala a Medicamentului. Pentru asta demersurile trebuie facute ori de producator, ori de importator, completeaza reprezentantii Mediplus, cea mai mare companie de distributie de piata romaneasca.

"Cocktail de substante" periculoase

Organizatiile din strainatate care sustin comercializarea acestei pilule spun ca in felul acesta femeile au mai multa intimitate.
"Multe femei considera ca este mult mai natural sa faca avortul acasa, fara niciun fel de anestezie", spune Ann Furedi, director executiv la British Preganancy Advisory Service.

Ea adauga totusi ca, in acest caz, este foarte importanta consilierea, intrucat administrarea pilulei presupune o sangerare intensa.

"In cazul in care sunt probleme, femeile ne pot contacta la telefon la orice ora din zi si din noapte", spune ea. Michaela Aston, purtator de cuvant la organizatia antiavort "Life" din UK, afirma insa ca RU486 este un "cocktail de substante" foarte periculoase, responsabil pentru moartea a zece femei acum cativa ani.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nicoleta pe 30 Apr 2007, 15:09
    pilula avortiva

    parerea mea este ca un avort cu pilule e mai sigur,mai ales ca parerile sunt impartite.la urma urmei cate persoane au decedat dupa chiuretaj,ati vazut statisticile?mai ales ca pilula se gaseste in toate farmaciile de mai bine de 10 ani,se numeste cytotec si se da cu reteta.dar dupa mintea aia nebuna a romanului mai bine face d-ul doctor in 5 minute 5 chiuretaje si 5 milioane spaga!!!(vezi cantacuzino)

    0
    0

  • obreja andreea pe 5 Iun 2006, 12:45

    pastila aceasta ar trebui distribuita si la noi avand in vedere ca poate ajuta multe femei datorita beneficiilor acesteia

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod