2 din 3 români suferă de boli cardiovasculare

Trei organizaţii internaţionale specializate în siguranţa alimentară (EFSA – European Food Safety Authority, USDA – United States Department of Agriculture, WHO/FAO – World Health Organization/ Food and Agriculture Organization) au publicat de curând noi recomandări cu privire la importanţa înlocuirii grăsimilor saturate cu cele polinesaturate si mononesaturate.

Cele mai recente recomandări vin de la cea mai importantă organizaţie europeană privind siguranţa alimentară (EFSA – European Food Safety Authority). Recomandările vin în urma solicitărilor Comisiei Europene privind menţiunile de sănătate cu privire la grăsimile consumate de populaţie.
Concluziile EFSA, bazate pe cercetările ştiinţifice derulate la nivelul fiecărui stat european membru, exprimă clar necesitatea reducerii consumului de grăsimi saturate, prin înlocuirea acestora cu grăsimi nesaturate. Consumul de grăsimi nesaturate reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, boli întâlnite cu frecvenţă mare în toate ţările europene.

„Indiferent de ţara de provenienţă şi obiceiul de consum, sfaturile experţilor sunt aceleaşi pentru întreaga populaţie. Grăsimile reprezintă o componentă importantă în dieta noastră (ar trebui să reprezinte 30% din nutrienţii necesari zilnic), însă nu toate au aceeaşi calitate.
Noile indicaţii menţionează că ar trebui să alegem acele tipuri de grăsimi care menţin nivelul colesterolului în limite normale. Cu alte cuvinte, este bine să consumăm grăsimi nesaturate,  ce se regăsesc cu precădere în alimente precum peşte, seminţe oleaginoase, uleiuri vegetale (de floarea soarelui, de rapiţă) şi în produse pe baza lor, cum ar fi margarina tartinabilă de nouă generaţie”
, a declarat dr. Ciprian Constantin, membru al Fundaţiei Pentru Alimentaţie Sănătoasă.

Aceste informaţii au o importanţă deosebită pentru România, în contextul în care obiceiul de consum al românilor este bazat pe carne grasă, pe produse ce conţin grăsimi saturate precum laptele integral, untul sau smântâna.
Alimentaţia dezechilibrată este una dintre cauzele majore ale bolilor cardiovasculare la români şi a frecvenţei crescute a acestor boli la cei tineri. 2 din 3 români suferă de boli cardiovasculare.

Aceleaşi recomandări privind nutriţia au fost emise şi de experţii reuniţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO – World Health Organization) şi Organizaţiei Alimentelor şi Agriculturii (FAO – Food and Agriculture Organisation), respectiv de Departamentul de Agricultură al SUA.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dorina pe 29 Feb 2012, 15:38
    angina

    si sotul meu manca gras, branza, salam, unt pe paine, omlete cu de toate, ce le duce dorul..asta pana am ajuns la urgente la clinicco , eram la brasov in concediu, cu preinfarct, care se numeste stiintific criza de angina pectorala. nu ne-a fost bine. de-atunci dieta si grija mare. sanatate la toata lumea

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod