100 de romani traiesc cu inimi artificiale

Un tratament eficient, dar aplicat putin din cauza subfinantarii

Bolnavii cu insuficienta cardica severa au o noua sansa la viata. Este vorba de o noua terapie: dispozitivul de resincronizare cardiaca, ce preia sarcina inimii bolnave. Pana acum, 100 de romani au beneficiat de acest tratament.

Insuficienta cardiaca reprezinta reducerea performantei muschiului inimii. Aceasta se poate datora scaderii fortei de contractie sau a aparitiei contractiei asincrone. In mod normal, toate segmentele inimii se contracta in acelasi timp. In conditii de boala, poate aparea contractia asincrona a segmentelor inimii, ceea ce duce la reducerea functiei acesteia.
"Terapia de resincronizare cardiaca consta in implantarea unor dispozitive speciale care restabilesc contractia sincrona a muschiului inimii", a declarat prof. dr. Dragos Vinereanu de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Specialistul a precizat ca aceste aparate se introduc printr-o interventie chirurgicala minima si prin aplicarea unor tehnici speciale, complexe si dificile de cardiologie interventionala. Concluziile unui simpozion romano-german au aratat ca metoda are o valoare importanta in reducerea mortalitatii si morbiditatii pacientilor cu insuficienta cardiaca, determinand cresterea calitatii vietii si reducerea semnificativa a numarului de spitalizari.
In Romania, aceasta metoda este putin utilizata, din cauza experientei reduse si a fondurilor limitate. Daca pana acum un an se realiza doar la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" Bucuresti si la Timisoara, cu ajutorul specialistilor germani, alte doua spitale (Bucuresti si Targu-Mures) au inceput anul trecut programe specializate pentru dezvoltarea acestei metode. Candidatii la acest dispozitiv pot fi si pacientii cu insuficienta cardiaca ce nu raspund la tratamentul cu medicamente sau cei ai caror parametri masurati prin EKG si ecocardiografie arata pierderea sincronismului cardiac.
"Pacientul are capacitatea de a fi programat din exterior, ca un computer. In consecinta, el are nevoie de controale la circa 6-12 luni pentru verificarea dispozitivului si programarea optima", a subliniat prof. dr. Dragos Vinereanu.

Prof. Dragos Vinereanu, sef sectie Cardiologie – Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

» Dispozitivele speciale restabilesc contractia sincrona a muschiului inimii

PRONOSTICURI
» Evolutie
Evolutia pacientului operat la Spitalul Universitar a fost foarte buna. Functia inimii a crescut cu 40%.
Costurile sunt suportate de sistemul de sanatate, dar fondurile sunt foarte reduse.

» AscendenTa
Romania se afla pe primele locuri in Europa la incidenta bolilor de inima, cu tendinta de crestere.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod