Găteşte fără foc: Tartă cu dovleac

Îţi aminteşti de dovleacul copt cu care te îmbia bunica ta? De ce să nu profităm de faptul că îl găsim peste tot şi să facem un tortuleţ preparat fără foc pentru a beneficia de toţi

Îţi aminteşti de dovleacul copt cu care te îmbia bunica ta? De ce să nu profităm de faptul că îl găsim peste tot şi să facem un tortuleţ preparat fără foc pentru a beneficia de toţi nutrienţii care se găsesc în dovleac!

Îmi place dovleacul, deşi în copilărie nu eram foarte mare fan, dar nu o refuzam niciodată pe bunica mea când scotea o bucată aburindă din cuptorul de la sobă. Era un deliciu, mai ales dacă nimerea unul care sa fie foarte dulce. Recent am redescoperit aroma dovleacului şi am încercat să-l includ într-o variantă de desert preparat fără foc.

Nu m-am aşteptat la cine ştie ce gust, din moment ce nu era copt, dar sinceră să fiu mi-a plăcut la nebunie această variantă.

Dacă nu eşti încântată de dovleacul crud, atunci îl poţi folosi fiert la abur sau copt pentru tortuleţul de mai jos.

Eu am ales să-l consum crud, deoarece ştiu că este o sursă foarte bună de betacaroten (la fel ca morcovii, caisele sau cartofii dulci) despre care se spune că reduce riscul de cancer. De asemenea, dovleacul are puţine calorii (26 de calorii la 100 de grame), nu are colesterol sau grăsimi saturate, dar este foarte bogat în potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina A, vitamina C, vitamina E, fibre, vitamine din complexul B (acid folic sau vitamina B9, niacină sau vitamina B3, riboflavină sau vitamina B2), luteină şi zeaxantină (două substanţe antioxidante care ne protejează ochii).

Ingrediente crustă

- 1 cană migdale şi nuci braziliene;
- miere de albine;
- 1/4 linguriţă scorţişoară;
- puţină sare de mare.

Ingrediente cremă

- 2 căni dovleac crud;
- 1/2 nucă de cocos de mărime medie;
- 1 morcov mic;
- 1 banană coaptă;
- ghimbir proaspăt (după gust);
- zeamă de lămâie (după gust);
- 1/2 linguriţă scorţişoară;
- 1/4 linguriţă cuişoare şi nucşoară;
- 1/4 pahar cu ulei de cocos şi unt de cacao topite.

Mod de preparare

1. Pentru crustă pune nucile în robotul de bucătărie, mărunţeşte-le, adaugă scorţişoara şi apoi mierea până vei obţine un aluat lipicios.
2.

Întinde crusta în recipientul dorit şi pune la frigider până când termini crema.
3. Amestecă în robotul de bucătărie dovleacul, nuca de cocos, morcovul şi ghimbirul, adăugând zeamă de lămâie şi puţină apă.
4. Adaugă apoi banana, scorţişoara, nucşoara şi cuişoarele.
5. Untul de cacao şi uleiul de cocos pe care le poţi înlocui cu ulei de palmier se pun într-un pahar care se scufundă în apă fierbinte.
6. Se încorporează uleiul topit în cremă şi se toarnă peste crustă.
7. Se lasă la frigider, după care se ornează după preferinţă.
Eu am ales merişoare uscate şi pudră de cacao.

Poftă bună!


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod